Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer banen in de kinderopvang

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
De arbeidsmarkt in de kinderopvang trekt aan en het ziekenverzuim is afgenomen. Dit blijkt uit rapportages van FCB en het Onderzoeksprogramma arbeidsmarkt zorg en welzijn.
Fotolia_61974934_Subscription_Yearly_XXL.jpg
De arbeidsmarkt in de kinderopvang trekt aan en het ziekenverzuim is afgenomen. - Foto: Fotolia

Nadat in de jaren 2012 – 2015 de werkgelegenheid in de kinderopvang met bijna 22 procent gedaald is, was er in 2016 weer een voorzichtig herstel te zien (1,4 procent in de plus in het vierde kwartaal). Hiermee is de kinderopvang één van de vier branches binnen de sector zorg en welzijn waar in 2016 weer sprake lijkt te zijn van een groeiende werkgelegenheid. Dit staat in het AZW Brancherapportage Kinderopvang Onderzoeksprogramma arbeidsmarkt zorg en welzijn. In dit rapport staat ook te lezen dat de komende jaren een overschot wordt verwacht aan pedagogische medwerkers op mbo-3 niveau. Er is daarnaast een toename geconstateerd van het aantal pm’ers op mbo-4 niveau.

Dienstverband 

Het merendeel deel van de werknemers in de kinderopvang heeft een vast dienstverband (64,5%). Dit is lager dan het gemiddelde voor de sector Zorg en Welzijn, Jeugdzorg, Kinderopvang (WJK). Daarnaast is een fors aandeel werkzaam als zelfstandige:16,6%. In de kinderopvang is 8,5% werkzaam als oproep-/invalkracht. De rest van de mensen is werkzaam via een andere constructie.

Ziekteverzuim

FCB heeft een Factsheet met daarin de meest recente verzuimcijfers. Het jaarlijks verzuim in de Kinderopvang steeg in 2013, bleef gelijk in 2014 en is sinds 2015 weer aan het dalen.  In 2016 was het ziekteverzuim in de eerste helft van het jaar opnieuw lager dan in de eerste helft van het voorgaande jaar, hetzelfde geldt voor het ziekteverzuim in de tweede helft van het jaar. 

2016: het jaar van het herstel van de kinderopvang. Ook het aantal kinderen dat wordt opgevangen in kindercentra is in 2016 toegenomen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.