Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart van de kinderopvang werkt met BoekStart in de kinderopvang

Een kwart van de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven doet mee met het leesbevorderingsprogramma BoekStart in de kinderopvang, blijkt uit de Leesmonitor van Stichting Lezen. Met BoekStart in de kinderopvang worden via meer dan 2000 opvanglocaties bijna 100.000 kinderen bereikt.
Pixabay

Uit de Leesmonitor komt verder naar voren dat pedagogisch medewerkers die werken met BoekStart voorleesmomenten vaker voorbereiden. Ook zijn het voorleesritueel en de verhaalverwerking bij deze pm’ers uitgebreider. Op deelnemende locaties is er bovendien meer aandacht voor taalzwakke kinderen en ouderbetrokkenheid.

Leesbevordering verankerd in beleid

BoekStart-locaties verankeren leesbevordering relatief sterk in het beleid, staat in de Leesmonitor. Er is vaker dan op overige instellingen een voorleescoördinator, een specifiek voorleesplan, een geoormerkt boekenbudget, een groter aantal pedagogisch medewerkers dat een voorlees- of taalstimuleringscursus heeft gevolgd en een intensievere samenwerking met de bibliotheek.

Elke dag voorlezen

Uit de Leesmonitor komt naar voren dat de meeste pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voorlezen en boeken beschikbaar stellen. Maar liefst 97% van de pedagogisch medewerkers vindt regelmatig voorlezen belangrijk en 79% leest een of meerdere keren per dag voor. De meest genoemde redenen om voor te lezen zijn het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen, het creëren van rustmomenten in de groep en de kinderen plezier laten beleven. Per keer wordt er gemiddeld zo’n 11 minuten voorgelezen. Het belangrijkste obstakel om voor te lezen is tijdgebrek.

Bron: Leesmonitor 2019 Stichting Lezen

Lees ook: Steeds meer kinderopvanglocaties beschikken over opgeleide voorleescoördinatoren, zo blijkt uit de Monitor Boekstart in de kinderopvang 2018. Daarvan heeft ongeveer tweederde een voorleesplan. Maak hier een speerpunt van, ook als een voorleescoördinator ontbreekt, luidt één van de aanbevelingen van het BoekStartkernteam dat de Monitor analyseerde. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.