Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer aandacht voor gezonde houding kinderen

Een tabletnek, gameboyrug of een bochel; kinderen van nog geen 12 jaar oud lopen met de vreemdste klachten rond. ‘Dat komt door hun slechte houding’, zeggen ouders en zorgverleners van Houding Netwerk Nederland. Zij vinden het tijd voor actie.
1 Gezonde houding kinderen.jpg
Het is zorgelijk dat steeds meer kinderen van rond de 12 jaar naar een therapeut moeten voor behandeling van klachten die normaal gesproken bij iemand van 50 jaar passen. - Foto: Fotolia

Volgens Piet van Loon, orthopedisch chirurg en medeoprichter van Houding Netwerk Nederland, moeten kinderen al op jonge leeftijd aanleren om een gezonde houding aan te nemen. ‘Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten.’ Op latere leeftijd komt daar het veelvuldige gebruik van technologische producten bij als boosdoener. Kinderen zitten te lang gebogen over smartphones, tablets en spelcomputers en bewegen daardoor ook nog eens te weinig.

Nederlandse en Vlaamse baby’s liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor lopen onze baby’s iets achter in hun motorische ontwikkeling vergeleken met baby’s uit andere landen. Lees meer

Generatie na 1995

Het is zorgelijk dat steeds meer kinderen van rond de 12 jaar naar een therapeut moeten voor behandeling van klachten die normaal gesproken bij iemand van 50 jaar passen. Houding Netwerk Nederland merkt dat deze klachten vooral te zien zijn bij kinderen die na 1995 geboren zijn. Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat een hele generatie straks kampt met grote lichamelijke klachten, vinden artsen en therapeuten.

Lange kinderen

Ook leraren kunnen hier volgens de stichting een steentje aan bijdragen. Allereerst door de slechte houding van kinderen vaker te corrigeren. Maar ook door kinderen netjes te laten zitten in de klas en lange kinderen een aangepast tafeltje te geven. Hier ontbreekt het volgens de professionals nogal eens aan. Houding Netwerk Nederland zou graag zien dat het Ministerie van Volksgezondheid een campagne start voor een gezonde  houding  bij jonge kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.