Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maximum uurtarieven voor 2020 definitief vastgesteld

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de maximum uurprijzen voor 2020 definitief vastgesteld op € 8,17 voor de dagopvang, € 7,02 voor de bso en € 6,27 voor de gastouderopvang.
Foto: Fotolia

Jaarlijks worden de maximum uurprijzen van de kinderopvangtoeslag per 1 januari geïndexeerd. Als gevolg van de indexering worden de maximum uurprijzen in 2020 voor dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang met 1,89% verhoogd.

‘Indexatie dekt toenemende kosten niet’

Vooraf is er een internetconsultatie geweest over de verhoging van de maximum uurprijzen. Daarop is een aantal reacties gekomen. Onder meer werd aangegeven dat de verhoging te weinig is om te toenemende kosten door kwaliteitsverhogende maatregelen te compenseren. De verlaging van de maximum uurprijs voor de bso stuitte ook op weerstand, omdat de kosten daar niet dalen.

Het ministerie gaat hier niet in mee en laat in de toelichting op het besluit weten dat de maximum uurprijzen, naast de gebruikelijke indexering, de afgelopen jaren al zijn aangepast in verband met de kwaliteitsverhogende maatregelen uit de Wet IKK. ‘Om deze reden is de maximum uurprijs voor de dagopvang in 2018 en 2019 extra gestegen. De uurprijs is daarbij in 2018 met 7 cent en in 2019 met 27 cent gestegen naast de gebruikelijke indexering.’ Het ministerie wijst erop dat de de maximum uurprijs voor de bso ook is gestegen in 2018. In 2019 is de maximum uurprijs in de buitenschoolse opvang licht gedaald, vanwege een verlaging van de beroepskracht-kindratio in de buitenschoolse opvang.

Minder inkomensgroepen?

Een voorstel om minder inkomensgroepen te hebben in de toeslagtabel, omdat dit relatief snel zou leiden tot een wijziging van het toeslagpercentage, volgt het ministerie niet op. Er is juist bewust gekozen voor een groot aantal inkomensgroepen. ‘De wijziging van het toeslagpercentage verloopt zo meer geleidelijk dan bij een beperkter aantal groepen. Zodoende zorgt een inkomenswijziging niet direct voor een grote wijziging in het toeslagpercentage. Dit geldt met name voor ouders die rond de grens van een inkomensgroep zitten.’

Indexatie toetsingsinkomens

Ook de toetsingsinkomens van de inkomensgroepen zijn met ingang van 1 januari geïndexeerd. Een tabel is opgenomen in het Besluit kinderopvangtoeslag 2020>>

Doorgeven Belastingdienst

Het is van belang om ouders erop te wijzen dat zij het nieuwe uurtarief voor 2020 doorgeven aan de Belastingdienst. Door de indexatie wordt de te vergoeden uurprijs namelijk hoger.

Lees ook: Uurprijzen 2020: ‘We beginnen tegen onze grenzen aan te lopen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.