Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Massale omzetting naar peuteropvang bepaalt groei

Gemeenten kiezen er massaal voor om het gesubsidieerde peuterspeelzaalwerk om te zetten in peuteropvang onder de Wet kinderopvang. Dit bepaalt voor een groot deel de groei van het aantal kinderdagverblijven waarover minister Lodewijk Asscher vorige maand sprak.
Massale omzetting naar peuteropvang bepaalt groei
Foto: ANP Photo

Tot deze conclusie komt adviesbureau Buitenhek Management & Consult. Buitenhek analyseerde het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (LRKP) en vergeleek cijfers van begin 2012 met cijfers van februari 2013. Daaruit blijkt, dat vanaf 1 januari 2012 meer dan 350 (gesubsidieerde) peuterspeelzalen zijn omgezet naar peuteropvang of dagopvang onder de Wet kinderopvang.

Harmonisatie

In januari 2012 stonden er 5862 dagopvanglocaties geregistreerd in het LRKP. Aan het einde van 2012 waren dit 6150 locaties. Dat betekent een stijging van 288 kinderdagverblijven in totaal. Gezien de vraaguitval en de sluiting van kinderopvanglocaties, kan de conclusie worden getrokken dat de stijging van het aantal kinderdagverblijven voor een aanzienlijk deel wordt beïnvloed door de harmonisatie van het peuterspeelzaalwerk. In het Landelijk Register staan in februari 2013 3104 peuterspeelzalen vermeld. Ed Buitenhek: ‘Dat betekent dat ruim tien procent van de peuterspeelzalen is omgezet naar peuteropvang vanaf begin 2012.’

Amersfoort

De harmonisatie vond in veel grote gemeenten plaats. Zoetermeer zorgde voor twintig nieuwe locaties peuteropvang. In de Drechtsteden (Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht) en Deventer stapten ook veertig peuterspeelzalen over op peuteropvang onder de Wet kinderopvang. In Zwolle gold dit voor ongeveer vijftien locaties. Buitenhek: ‘Maar de absolute koploper is de gemeente Amersfoort, waar maar liefst 39 locaties werden aangepast naar peuteropvang.’

Besparing gemeenten

Voor gemeenten betekent het omzetten van peuterspeelzaalwerk naar peuteropvang een besparing. Ouders ontvangen voor peuteropvang geen subsidie van de gemeente, maar kinderopvangtoeslag vanuit de overheid. Vorig jaar sprak de rechtbank van Middelburg zich uit tegen deze maatregel, omdat volgens de rechter kinderopvang bedoeld is om arbeid en zorg te kunnen combineren. Een paar uur per dag peuteropvang is hiervoor niet voldoende. Toch besloot minister Asscher in december dat ouders ook voor een beperkt aantal uren per week kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Deze maatregel ging per 1 december 2012 in.

Lees ook:
Asschier ziet nog steeds groei van kinderopvanglocaties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.