Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maria Loomans – Stagevergoeding

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Stagevergoeding voor BOL stagiaires: is dat een goede beslissing???? In onze organisatie hebben wij altijd de mening gehad dat we leerlingen van de SPW 1, 2, en 3-opleiding goede begeleiding moeten geven zodat zij later prettige en goede werknemers cq pedagogische medewerkers zullen worden. Wij hebben daarom een praktijkopleider vrijgeroosterd voor minimaal 15 uur per week. Iedere stagiaire krijgt per twee weken maximaal een uur begeleiding van deze praktijkbegeleider. Alle werkbegeleiders hebben een opleiding gevolgd bij de OVDB om de stagiaires goed te kunnen begeleiden.
Onze organisatie heeft totaal 8 groepen. Bijna iedere dag heeft iedere groep een stagiaire. De helpende welzijn stagiaires hebben veel begeleiding nodig. Maar dat kan als resultaat hebben dat ze doorgaan met de opleiding en uiteindelijk leidster cq pedagogisch medewerker worden. Stagiaires staan bij ons altijd boventallig op de groep. Kunnen wij dit beleid nu voortzetten als wij de nieuwe CAO-eis volgen en iedere stagiaire een bijdrage gaan geven? Dit jaar € 100 en volgend jaar € 150,- Wij denken van niet. Het wordt een dure kostenpost en we moeten keuzes gaan maken. We zullen veel minder stagiaires aannemen en zeker geen helpende welzijn stagiaires. Jammer, want juist deze leerlingen moeten veel kansen krijgen. Wij begrijpen niet goed waarom deze onverwachte maatregel in de CAO is opgenomen. We hoorden zeggen dat leerlingen dan meer gemotiveerd zijn om in de kinderopvang te gaan werken. Wij vinden dit een oneigenlijke motivatie. Kiezen voor werken bij en met kinderen is een betere motivatie. Let wel: wij willen investeren in toekomstige leidsters maar dit besluit is volgens ons niet goed. Wij vragen ons af of dit goed doorgesproken is met het werkveld en het onderwijs zelf. In andere sectoren lijkt dat door betaalde stage van BOL-leerlingen, het aanbod aan stageplekken terug gaat lopen en is dat nu wat wij met elkaar nastreven????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.