Management kinderopvang magazine nr. 1, 2020

    In het februarinummer van Management Kinderopvang besteden we aandacht aan ‘duurzame kinderopvang’. In plaats van professionals uit de kinderopvang zijn de bouwers aan het woord. Duurzame kinderopvang beging met een groen en duurzaam gebouw: gasloos, CO2-neutraal, zelfvoorzienend qua energie, zuinig met water, en gemaakt van materialen die later gerecycled kunnen worden. Een groen gebouw biedt bovendien niet alleen winst voor planeet aarde. Kinderen en volwassenen voelen zich prettiger en het ziekteverzuim onder personeel neemt af. Je leest het allemaal het eerste deel van de serie ‘Duurzame kinderopvang’, (Ver)bouwen.

    ‘We gaan de risicoprofielen opnieuw bekijken’

    Onlangs bracht Inspectie van het Onderwijs een rapport uit over het toezicht en de handhaving op de kinderopvang. Daarin wordt geconstateerd dat veel goed gaat, maar dat de implementatie van de Wet IKK de uitvoering van het toezicht bemoeilijkt. Volgens de teamleider van het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang GGD GHOR Nederland is het vooral een kwestie van wennen. 'Ik zie wél dat ondernemers een extra beleidslast ervaren.'

    Verschillen blijven

    Vanuit de kinderopvang hoor ik regelmatig 'dat toezichthouders in identieke situaties verschillend oordelen'. Hoewel een ongelijk speelveld moet worden voorkomen, geven toezichthouders aan dat situaties vaak identiek lijken, maar dat eigenlijk nooit zijn. Hoe zit dat?

    Regelgeving schiet doel voorbij

    De wandaden van Robert M. hebben een zware impact gehad op de kinderopvangsector. De commissie Gunning heeft onderzoek gedaan en aanbevelingen gegeven om herhaling te voorkomen. Veel van deze aanbevelingen zijn omgezet in wetgeving. Maar in de praktijk blijkt nieuwe wetgeving vooral voor de bso's onwerkbaar en contraproductief uit te pakken. Dit leidt tot problemen bij de inspectie en vaak ook tot handhaving, laat kinderopvangdirecteur Ans Keij zien aan de hand van voorbeelden uit haar eigen organisatie.

    Vijf vrije vragen aan: Esther van den Berg

    Esther van den Berg (58) krijgt energie van het werken met kinderen. Ze is clustermanager en pedagogisch coach bij de Stichting Kinderopvang Spaarne (SKOS), een organisatie die 26 jaar bestaat. Sinds de recente fusie met Kinderopvang Haarlem telt de onderneming 82 locaties in Haarlem en Spaarndam.

    ‘Je verdient de extra kosten terug’

    Duurzame kinderopvang begint met een groen en duurzaam gebouw: gasloos, CO2-neutraal, zelfvoorzienend qua energie, zuinig met water, en gemaakt van materialen die later gerecycled kunnen worden. Bestaat zoiets? Jazeker. Het kost wel meer, maar de investering verdient zichzelf terug. Een groen gebouw biedt bovendien niet alleen winst voor planeet aarde. 'Kinderen en volwassenen voelen zich prettiger en het ziekteverzuim onder personeel neemt af.' Bouwers aan het woord.

    Speelparadijs als kinderopvang

    Gemak voor ouders, stimulans voor het kind. Dat is de visie van HappyKids Kinderopvang in Hoofddorp, een kinderopvangorganisatie die een unieke variatie aan speelse opvang biedt, van een trampolinepark en een speelparadijs tot een zwemschool. Directeur Arco Koot (44) is nog lang niet klaar en droomt van het 'kindcentrum van de toekomst' vol technologische snufjes.

    Column – Nieuwe naam voor ‘kinderopvang’

    Kinderopvang. Als er één naam de lading allang niet meer dekt, is het 'kinderopvang'. Laten we bij de start van dit nieuwe decennium nu eens de knuppel in het hoenderhok gooien en die term, die uw vak schromelijk onderschat, afschaffen.

    Van 100 naar 6 pagina’s

    De nieuwe governancecode voor de kinderopvang is volkomen anders dan zijn voorganger. Waar zit 'm dat in? De nieuwe code voor de kinderopvang is nadrukkelijk bedoeld om te inspireren en bevat geen juridisch afdwingbare normen.

    Meer aandacht voor groepssensitiviteit

    Kinderopvang is groepsopvoeding en dat heeft een meerwaarde. Zeker in een tijd dat de gezinnen kleiner worden en het leeftijdsverschil tussen broertjes en zusjes groter. Maar dan moet de groepssensitiviteit van de pedagogisch medewerker wel op orde zijn. Pm'ers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond blijken hier beter in te zijn dan hun Nederlandse collega's. Hoogleraar Paul Leseman deed hier onderzoek naar.

    Opleidingsbeleid brengt nieuw personeel

    De Hilversumse kinderopvangorganisatie BINK werkt al jarenlang aan een goede instroom van personeel door de stagebegeleiding heel gedegen aan te pakken. Het voordeel: een gestage aanwas van nieuwe pm'ers die al zijn opgeleid in het BINK-DNA. En 'hun' praktijkopleider Irma van der Pas werd Nederlands beste praktijkopleider in de sector Zorg, welzijn en sport.

    Nederland moet zich kapot schamen!

    Iedereen heeft meegekregen dat er heel veel mis is gegaan bij de Belastingdienst Toeslagen. Ongetwijfeld heeft u ergens in het nieuws wel het verhaal van een gedupeerde ouder voorbij zien komen. Vooral de CAF11-zaak heeft hierbij als wake-up call gediend. Gelukkig wordt nu erkend dat het niet om 300 ouders gaat, maar misschien wel om 10.000 gezinnen.

    Gat in de markt?

    Trend of toeval: de vraag naar flexibele opvang lijkt toe te nemen. Dus openen kinderopvangorganisaties hun deuren soms ook in de avonden en weekenden. Een uitkomst voor ouders die nachtdiensten draaien of bijvoorbeeld op zaterdag in hun eigen zaak staan. Wat komt erbij kijken? En loont het een beetje?

    Tevreden pm’ers maken het verschil

    Tevreden pedagogisch medewerkers, die 'huppelend' naar hun werk gaan, maken het verschil in iedere organisatie. 'Zij zijn het visitekaartje van de kinderopvang en spelen een belangrijke rol bij de werving van nieuwe collega's', zegt Wendy Meerbeek van meersocial. Als manager moet je daarom investeren en communiceren. Een aantal tips.

    Jaaroverzicht: 2019

    Gemiddeld verschijnt dus bijna elke dag een kinderopvangpublicatie in een erkend tijdschrift. Zo'n 100 artikelen kwamen uit de Verenigde Staten, gevolgd door Australië (42), Duitsland (28), Groot-Brittannië (26), Canada (23), Noorwegen (16) en Spanje (13). Nederland en China staan op een gedeelde plek in de top 10 met elk 10 publicaties. De meest geciteerde studie uit 2019 was, enigszins verrassend, een kleinschalige studie van een kinderdagverblijf waar vijf mannen werkten.

    Column – Onderzoeken en bedrijfsbelangen

    Vandaag breekt het weer los op Twitter en andere sites. Ja, zelfs op mijn eigen telefoon stromen de appberichten binnen van mijn keiharde, zakelijke, commerciële en vooral niet-kindgerichte collega's uit de kinderopvang. Een bericht met als titel: Marktgerichte kinderopvang is schadelijk voor jonge kinderen. Een betoog van Elly Singer en Loes Kleerekoper. Nu ben ik groot fan van Elly Singer, maar dit had toch iets genuanceerder gemogen.