Kinderopvang magazine nr. 6, 2016

  In dit nummer ales over voeding en gezondheid. Met artikelen over het ideale moestuintje, de nieuwe Schijf van Vijf en tips om lastige eters (2-4 jaar) toch smakelijk te laten eten. Tussen de verhalen door veel recepten.

  Smakelijk eten, hap hap hap!

  Je herkent het vast wel als je vaak met peuters aan tafel zit: kinderen die niet willen eten. Het hoort er vaak wel een beetje bij: peuters zijn volop bezig zichzelf te ontdekken en krijgen een duidelijke eigen wil. Deze tips helpen je een handje om de kleintjes aan tafel tevreden te houden.

  Dit willen wij

  Kasia Porebska-Huson (42) met Antoni (bijna 2). Kinderopvang: Huisje Boompje Beestje, Den Haag. Maandkosten: circa € 700 voor twee dagen per week, kinderopvangtoeslag € 220.

  Dilemma: veiligheid of uitdaging?

  Om zich te kunnen ontwikkelen hebben kinderen uitdaging nodig, en moeten ze af en toe hun grenzen opzoeken. Maar wat als er dan iets misgaat? Speeldeskundige Froukje Hajer en pedagoog Simon Hay geven hun visie.

  Bah, blubber

  ’t Is bijna vaste prik: overalls aan, in de bakfiets en naar de kinderboerderij in het park. De ouders van Raku waren uitgerekend dit keer vergeten om zijn rubberlaarsjes mee te geven, maar het was oké als zijn schoenen vies zouden worden, zeiden zijn ouders. Ik kan nu alvast verklappen: vies werden ze. Vandaag was de weg naar de dieren niet bepaald geplaveid.

  Succesvol moestuinieren met peuters

  Je kunt kinderen niet jong genoeg enthousiast maken voor buiten zijn en gezond eten. In de kinderopvang kun je dit stimuleren door met de kinderen een moestuintje aan te leggen. Tuinieren met peuters, hoe pak je dat aan? Tips van natuurdocent en moestuinjuf Inet Dunnewind (44). ‘Begin zo klein mogelijk.’

  Gezond eten

  Gezonde voeding is een steeds belangrijker onderwerp, ook in de kinderopvang. Stichting Kinderopvang Waterland houdt zich al jaren bezig met bewust eten. ‘Denk ook eens aan iets anders dan de gebruikelijke limonade met het koekje.’

  De nieuwe schijf van 5

  Voor veel kinderopvangorganisaties is het Voedingscentrum leidend in het voedingsbeleid. Onlangs is de Schijf van Vijf aangepast; een goede reden om het eigen voedingsbeleid weer eens onder de loep te nemen.

  De ene baby is is de andere niet

  In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Deze keer aflevering 3: De ene baby is de andere niet.

  Steeds meer niveau 4

  Vorig jaar startte de nieuwe mbo-opleiding: Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 4. Over een paar maanden studeert de eerste lichting af. ‘Een kwaliteitsslag is nodig. Ik neem al geen niveau 3-pm’ers meer aan.’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.