Kinderopvang magazine nr. 7, 2023

  Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie in je werk? Wil je de saaie routine in je groep doorbreken en geprikkeld worden om eens iets nieuws te proberen? Heb je zin om echt met de pedagogische taken en talenten bezig te zijn? Lees dan het artikel ‘Inspiratie uit de reggiopedagogiek’ van Inge van Rijn.
  We vinden het belangrijk dat kinderen gezond eten. Maar wat is eigenlijk gezonde voeding? In welke leeftijdsfase bied je wat aan? Tips en informatie hierover vind je in het artikel ‘Eten met plezier’.  Meer inspiratie voor plezierige activiteiten met kinderen vind je in de rubriek ‘Kids Actief’. Deze keer besteden we aandacht aan het thema ‘Dag van de uitvinder’.

  Column: Voelsprieten

  'Jij ziet ieder kind en de kinderen die net even iets meer nodig hebben, zie je extra goed.' Een mooi compliment dat ik kreeg toen ik een eindgesprek met een moeder had. Onze pedagoog noemt mij een duizendpoot. Ik hoor en zie alles. Dat vind ik ook belangrijk. Ieder kind verdient het gezien en gehoord te worden, of het zichzelf nu durft te laten horen of dat het meer teruggetrokken en op zichzelf is.

  Mijn locatie

  In Mijn Locatie vertellen managers over hun locaties, hun team en waar ze trots op zijn. Mandy Duyvestyn is sinds een half jaar locatiemanager van twee locaties bij gro-up in Den Haag.

  Kinderboeken

  Misschien ken je dit boek al, het stond namelijk in 2017 al in de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen. En nu heeft Harmen van Straaten voor dit prentenboek een Gouden Boek gekregen.

  Vraag aan de coach: ‘Hoe laten we ze opruimen?’

  De casus In mijn mailbox krijg ik een linkje van een video. De link komt van de peuterspeelzaal en ze hebben het opruimmoment gefilmd. Ik zie een medewerker die hard aan het werk is om de kinderen betrokken te houden bij het opruimen. 'Nee, Tim, we gaan nu opruimen. Leg maar bij de andere auto's. Noor! Kom, opruimen. We gaan zo naar buiten.' Ik zie hoe zestien peuters door elkaar dwarrelen. Er gebeurt veel, behalve samen opruimen. De vraag van de medewerkers is hoe ze de kinderen kunnen laten opruimen. Nu duurt het vaak te lang en uiteindelijk doen ze het zelf, omdat dat sneller is.

  Zo kan het ook: Antroposofische kinderopvang

  In de eerste essentiële jaren van een mensenleven horen kinderen thuis in kleine groepen met weinig prikkels. Vanuit dat ideaal heeft Barbara Gerlach ruim twintig jaar geleden antroposofische kinderopvang Het bonte Huis in Haarlem opgericht. 'Zo moet kinderopvang eruit zien.'

  Column: Plusouders

  'Hoi! Ik ben Sandra en ik kom Mila ophalen.' Voor me staat een vrouw van rond de dertig, van het spontane type. 'Ik ben de vriendin van Tom, haar vader.' Zie ik haar nu licht blozen? Dit is onze eerste kennismaking en ik zie de bui meteen al hangen.

  Man in de dagopvang

  Pedagogisch professionals Ruben en Joey werken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Zulke mannen zijn een zeldzaamheid in de Nederlandse kinderdagopvang. Hoewel zij zich vol enthousiasme inzetten voor een optimale ontwikkeling van kinderen, deinzen ouders soms terug als ze horen dat er een man op de baby- of peutergroep staat.

  Kids Actief: Dag van de Uitvinder

  Op donderdag 9 november is het de Dag van de Uitvinder. Wie wil er nou geen superslimme Willie Wortel of Alfred Einstein zijn? Iets bedenken waar alle mensen op de wereld iets aan hebben of waar iedereen blij van wordt? Dat is toch fantastisch! Uitvinders zijn vaak een beetje verstrooid en zien er meestal niet al te modieus uit. Maar dat kan de pret niet drukken. Wij vieren de Dag van de Uitvinder dit jaar vol plezier!

  De positieve kant van ruziemaken

  Zomaar een willekeurige dinsdagmiddag op een bso. De kinderen spelen trefbal op het veldje. Stijn wordt geraakt door Said en hij is af. Toch blijft Stijn staan en hij beweert dat de bal hem niet heeft geraakt. De andere kinderen proberen Stijn van het veld af te duwen en opeens ontstaat er een vechtpartij. Als bso-medewerker kun je van zoiets soms behoorlijk schrikken. Toch kun je zo'n ruzie ook vanuit een positieve kant bekijken.

  Kinderen die je bijblijven: ‘Ze eet alleen voor de tv’

  Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Lucie (niet haar echte naam).

  Binnenkijken bij ’t Hooibergje in Schaijk

  De schapen blaten luidkeels in de weide naast 't Hooibergje in Schaijk. In de verte klinkt een haan. De zon staat hoog aan de lucht en de agrarische kinderopvangorganisatie in Noord-Brabant wordt omlijst door een weids, glooiend landschap met uitgestrekte weilanden en maïsvelden. 'Ze zijn wat luidruchtig omdat ze denken dat mijn vader ze komt voeren', vertelt Annemiek van Maren lachend, terwijl ze het beveiligde hek van de dagopvang opent. De schapen, bedoelt ze. Annemiek is, samen met haar zus Martje, eigenaar van 't Hooibergje.

  Baby’s begrijpen meer dan je denkt

  'Dat snappen ze nog niet', wordt vaak gezegd als het gaat om baby's. Maar is dat zo? Uit onderzoek blijkt dat baby's meer meekrijgen dan we denken. Hoe zit dat precies en hoe kun je hier op inspelen? We praten erover met Claudine Dietz, klinisch psycholoog en Infant Mental Health specialist van OuderKindLijn.

  Inspiratie uit de Reggiopedagogiek: Verbinding maken met de wereld

  In deze serie nemen we je mee in het werken met de pedagogiek van Reggio Emilia. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie in je werk? Wil je de saaie routine in je groep doorbreken en geprikkeld worden om eens iets nieuws te proberen? Heb je zin om echt met je pedagogische taken en talenten bezig te zijn? Lees dan zeker verder. In dit zevende deel van de serie lees je hoe je je blik kunt verruimen door verbinding te maken met de wereld buiten jouw groep.

  Eten met plezier

  Pedagogisch medewerkers vinden het belangrijk dat kinderen gezond eten. Maar wat is eigenlijk gezonde voeding? In welke leeftijdsfase bied je wat aan? En hoe zorg je dat kinderen met plezier eten?

  Wij Samen: Met de opa’s en oma’s

  In de serie Wij Samen brengen we originele, inspirerende en leerzame samenwerkingen in de kinderopvang in beeld. In deel 5: de samenwerking tussen gastouderopvang Bionda's Hummelhonk en verzorgingshuis Het Hovenhuis. 'Iets doen voor een ander is tegenwoordig niet altijd vanzelfsprekend. Maar het is zo leuk om dingen samen te doen, om deze groepen bij elkaar te brengen en sociaal te zijn.'

  Zedenrechercheurs vertellen over niet-leuke geheimen

  Er zijn leuke geheimen en er zijn geheimen waar je buikpijn van krijgt. In het kinderboek Sam en het niet-leuke geheim gaat het over die laatste categorie. Het boek, geschreven door twee zedenrechercheurs, is een groot succes. Niet zo gek, want iedere professional, en ouder, wil natuurlijk dat een kind met een niet-leuk geheim gaat praten. 'Je reactie is allesbepalend.'