Kinderopvang magazine nr. 6, 2023

    Hoe maak je de kinderopvang aantrekkelijk voor dreumesen? Zo kun je filosoferen met kinderen. Hoe werkt een ouderparticipatiecrèche? Hoe ga je om met angstige gevoelens van kinderen? Dit zijn de nieuwe kwaliteitseisen! Leer hoe je een ontwikkelingsvoorsprong signaleert. Dit en meer lees je allemaal in Kinderopvang magazine nummer 6.

    Podcast: Stress in de kinderopvang

    Het promotieonderzoek van Sanne de Vet naar stress bij jonge kinderen in de kinderopvang kreeg al veel aandacht. In de podcast van KinderopvangTotaal licht Sanne haar onderzoek toe. Wat zijn de belangrijkste bevindingen? Wat doet stress met een kind? En belangrijker nog: wat kan de kinderopvangprofessional doen om stress bij baby's en jonge kinderen te verminderen? Kinderen ervaren op de kinderopvang gemiddeld meer stress dan als ze thuis zijn. Het is een van de belangrijkste conclusies die Sanne de Vet trok in haar promotie-onderzoek. Betekent dit dan dat kinderopvang per definitie slecht is voor een kind? Nee, stelt Sanne. Het is, gelukkig, niet zo zwart-wit.

    Gespot

    Veel kinderen vinden het moeilijk om een grote boodschap te doen op de wc. Dit kan leiden tot buikpijn en obstipatie. Pedagogisch medewerker Ramona van Bakkum schreef een boekje over de poepies. Eerst voor haar eigen kinderen, maar al gauw bleek dat andere professionals er ook graag gebruik van maken. Het boekje is nu verkrijgbaar via www.​doortrekkenmaar.​nl. Prijs: € 18,95.

    Vraag aan de coach: ‘Laat ze meedenken’

    De casus: Van een 7+-bso kreeg ik de volgende vraag: 'De kinderen op onze bso doen niet mee aan de activiteiten die wij aanbieden. En als ze meedoen, haken ze al snel af. Hoe krijgen we ze toch betrokken bij de activiteiten die wij aanbieden?'

    Zo kan het ook: Werken volgens Montessori

    Dreamzzz Kinderopvang werkt met de visie van Maria Montessori. Het uitgangspunt: kinderen met behulp van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen een weg naar zelfstandigheid bieden. Deze visie is verweven door alle groepen van de achttien locaties (in Midden-Nederland, de Achterhoek en Salland). Binnen veilige kaders krijgen kinderen alle vrijheid om hun autonome zelf te ontdekken en te groeien.

    Column: Love hurts, soms

    'Geeft niet hoor, ik heb al elf exen!', zegt de negenjarige Suus. Met een hand in de zij en een blik van 'been there, seen that, done that'. Ik ken de dader die haar na vier dagen de bons gegeven heeft. Ik vraag haar hoe ze zich voelt.

    Kinderboeken

    Jim Pansee lijkt zonder enige aanwijsbare reden in een slecht humeur te verkeren. Zijn vrienden begrijpen niet waarom hij zo chagrijnig is. Het is toch een prachtige dag? Ze proberen hem aan te moedigen om te stoppen met mopperen, juist te glimlachen en activiteiten te ondernemen die hem gelukkig maken. Jim ontkent dat hij mopperig is: 'Ik ben niet mopperig', zegt hij beslist.

    Kinderen die je bijblijven: ‘Hoezo haal jij die moeder erbij?’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Sima en Sem (niet de echte namen).

    Jij & je werk: De nieuwe kwaliteitseisen

    Om de druk op de kinderopvangsector te verlichten, zijn per 1 juli 2023 twee kwaliteitseisen versoepeld: het vaste-gezichtencriterium (vgc) en de drie-uursregeling. Betekenen de versoepelingen dat we inleveren op kwaliteit? Of komt het de sector juist ten goede? We vroegen het aan de branchepartijen. In september 2022 presenteerde minister Karien van Gennip (SZW) een actieplan om de werkdruk in de kinderopvang te verlagen. Ze kondigde een versoepeling aan van het vaste-gezichtencriterium en van de drie-uursregeling. Per 1 juli zijn de versoepelingen ingegaan.

    Hoe maak je de kinderopvang aantrekkelijk voor dreumesen?

    In de kinderopvang en vanuit de wet is er veel aandacht voor baby's en voor peuters, maar niet zoveel voor dreumesen. Zoek je de definitie van 'dreumes' op, dan krijg je verschillende omschrijvingen. Ondertussen vragen dreumesen wel een specifieke ondersteuning. Ze dreigen daardoor soms tussen wal en schip te vallen. Wat kun je als pm'er doen om de kinderopvang voor dreumesen aantrekkelijker te maken?

    Kids Actief

    Elke maand zijn er tegenwoordig wel themadagen, waarop er speciale aandacht is voor iets of iemand. Ook binnenkort staan er weer een paar op de agenda. Zo vieren we op 4 oktober natuurlijk Werelddierendag. En een paar dagen later, op 8 oktober, is de Dag van de Duurzaamheid. Op deze pagina's een paar leuke activiteiten die passen bij die dagen.

    Ontwikkelingsvoorsprong signaleren

    Als je werkt met kinderen, hoor en lees je vaak over ontwikkelingsachterstanden. Op scholen en kinderopvangcentra worden allerlei maatregelen genomen om deze kinderen te begeleiden. Maar er zijn ook kinderen die juist een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Daar moet meer aandacht voor komen, vindt Mirjam Veldhoven van de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong.

    Samen opvoeden bij de ouderparticipatiecrèche

    Het is een tafereel dat je niet snel zult zien in de reguliere kinderopvang: een moeder en haar tweejarige dochter stappen het kinderdagverblijf binnen en de moeder besluit nog even bij te springen. Terwijl haar dochter ietwat onzeker het afscheid afwacht, helpt moeder nog even waar nodig met het starten van de dag. Ze schrijft op een formulier dat haar dochter wat onrustig heeft geslapen vannacht en dat het handig is als ze op tijd een middagdutje doet. Een vader die net afscheid heeft genomen van zijn dochter en de deur uitstapt, komt nog even terug met kratten vol boodschappen die de bezorgservice zojuist afgeleverd heeft. Als de twee ouders die vandaag op de groep staan up and running zijn, verlaten de andere ouders stilletjes het toneel. Het klinkt misschien als een utopie, maar het is de dagelijkse gang van zaken bij ouderparticipatiecrèche De Krakeling in Utrecht.

    Wij samen: ‘Ook plek voor zorgkinderen’

    In de serie Wij Samen brengen we originele, inspirerende en leerzame samenwerkingen in de kinderopvang in beeld. In deel 4: de uitgebreide samenwerking van Leefkind. 'Wat ons uniek maakt, is dat we niet alleen met de basisschool een pand delen, maar ook met een medisch kinderdagverblijf en een logopedist.'

    Serie Reggiopedagogiek: Groepscommunicatie

    In deze serie nemen we je mee in het werken met de pedagogiek van Reggio Emilia. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie in je werk? Wil je de saaie routine in je groep doorbreken en geprikkeld worden om eens iets nieuws te proberen? Heb je zin om echt met je pedagogische taken en talenten bezig te zijn? Lees dan zeker verder. In dit zesde deel van de serie gaat het over de onderlinge communicatie tussen kinderen.

    Omgaan met angstige gevoelens

    Alle kinderen zijn weleens bang. Bij iedere ontwikkelingsfase horen bepaalde angsten. Hoe kunnen die angsten zich uiten? En hoe help je een kind dat angstig is?

    Wie niet weet is slim!

    Kun je verliefd zijn en niet weten op wie? Hoe weet je zeker dat je nu wakker bent? Kun je op school vrij zijn? Filosofische vragen dagen uit tot verrassende gesprekken. Geen welles-nietes-discussies, maar gesprekken waarbij kinderen zich verwonderen, verbazen en tot nieuwe inzichten komen. Filosoferen maakt kinderen creatief, mondig, sociaal en slim. Met deze tips kun je direct met filosoferen aan de slag op de bso.