Kinderopvang magazine nr. 11, 2019

  In het novembernummer van Kinderopvang een reportage over theater-bso Het Podium in Hoorn. Niet alleen de ruimte staat in het teken van theater, maar ook de activiteiten. En hoe voorkom je stress tijdig bij kinderen? Door te griefelen! Een programma, ontwikkeld door psychologen, dat handvatten biedt om spelenderwijs om te gaan met alledaagse stress en samen te ontspannen. En ook: Zo ga je om met moeilijke eters!

  Activiteiten met senioren

  Contact tussen kinderen en ouderen is plezierig voor beiden. Ouderen worden minder eenzaam en voor kinderen is het een boost voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Veel pedagogisch medewerkers gaan dan ook af en toe met een groepje peuters op bezoek bij ‘opa’s en oma’s’ in de buurt. Kinderopvangorganisatie Partou wil haar teams stimuleren om dit regelmatig te doen en bracht daarom het Handboek Jong & Oud uit.

  Dit willen wij

  Wie: Janneke van Wanrooy (43) metEleanor (1,5 ). Waar: De Kasteeltuin,Rotterdam. Wat: 3 dagen/week opvang voor € 1.100 met 20% toeslag.

  De wereld leren begrijpen met theater

  Jezelf verkleden, voorstellingen maken, maar ook leren samenwerken en voor jezelf opkomen. Kinderen op de theater-bso in Hoorn doen het allemaal. ‘Als je speelt met fantasie, valt alle schroom weg.’

  Griefel mee! Stress verminderen bij jonge kinderen

  Kinderen die veel stress ervaren, kunnen daarvan negatieve gevolgen ondervinden. In hun jeugd, maar ook als ze eenmaal volwassen zijn. Het is dus goed om stress tijdig te herkennen en te verminderen. Hoe? Door te griefelen!

  Lust ik niet! Zo ga je om met moeilijke eters

  De ene peuter eet z’n lunch tot de laatste kruimel op, terwijl een ander kind in je groep heel weinig eet en sowieso al het fruit weigert. Wat is eigenlijk normaal? En hoe ga je hiermee om? Diëtist Christel Vondermans geeft advies.

  Column – Niet mee eens

  ‘Van mijn vrouw mogen ze alles!’ Hij haalt z’n schouders op en kijkt vermoeid, alsof hij het verzet al lang geleden heeft opgegeven. De vader van drie bso-kinderen heeft het af en toe zwaar te verduren, dat is duidelijk. Ouders die niet op een lijn zitten hebben veel uit te leggen aan hun kinderen. En dan kun je er nog vanuit gaan dat deze echtelieden ooit zelf gekozen hebben om samen door het leven te gaan.

  Spacious-minds Innovatieve inrichting op basis van wetenschap

  Kinderen die zich prettig en rustig voelen, ontwikkelen zich beter. Kinderdagpaleis Eigenwijs in Landgraaf koos voor een innovatief concept om dit te bereiken: een inrichting van Spacious-Minds. En minstens zo belangrijk: Eigenwijs en Spacious-Minds trainen pedagogisch medewerkers, zodat zij beter in hun vel zitten. Want als je ontspannen op de groepstaat, kun je de kinderen ook beter begeleiden.

  Column – In dialoog met de pedagoog

  Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde.Deze maand: rustig genieten.

  Herken TOS!

  Jonge kinderen kunnen problemen hebben met het spreken en/of begrijpen van taal. Ze kunnen dan niet goed duidelijk maken wat ze bedoelen. Of ze begrijpen anderen niet. Dit kan komen door een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

  Kinder yoga

  Marjolein Smit is auteur van het boek Yoga voor peuters en kleuters. In deze rubriek deelt ze een aantal leuke oefeningen en spelletjes die je zelf met de kinderen kunt doen.

  Ben jij al future proof?

  Aan pedagogisch medewerkers worden steeds meer (wettelijke) eisen gesteld. Steeds vaker is bij vacatures niveau 4 een pre. Ook als je al jarenlang in de kinderopvang werkt, loont het je te laten bijscholen tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Ook Grietje en Joan doken weer met hun neus in de studieboeken.

  3 tips voor communiceren met vluchtelingenkinderen

  Kinderopvangorganisaties krijgen steeds vaker te maken met vluchtelingenkinderen uit landen als Eritrea, Syrië en Afghanistan. Een uitdaging, want hoe communiceer je bijvoorbeeld met een kind dat de Nederlandse taal niet verstaat of spreekt?

  ‘Vaste plek voor cultuur in de kinder-opvang’

  Kunst en cultuur helpen kinderen op een speelse manier in hun ontwikkeling. Daarom pleit beroepsvereniging PPINK voor structurele aandacht voor cultuur in het pedagogische programma. ‘Dat kan zonder al te veel kosten’, aldus PPINK.