Avontuurlijk buitenspelen Goed of gevaarlijk?

Of je nu een dreumes bent of al naar groep 1 gaat, spelen in een uitdagende omgeving en zelf op ontdekking gaan, is superleuk. En ja, daar houdt een kind af en toe een blauwe plek of geschramde knie aan over. Maar dat weegt niet op tegen het plezier, het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid die kinderen op deze manier ontwikkelen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Vroeger was het heel gewoon dat kinderen in bomen klommen, speelden op geheime plekken of hutten bouwden in de bosjes. In de kinderopvang van nu zijn we geneigd alle risico’s uit te sluiten. Terwijl kinderen juist de ruimte en vrijheid nodig hebben om te kunnen experimenteren, hun grenzen te verleggen en hun eigen gang te gaan. Natuurlijk brengt dat risico’s met zich mee. Een kind kan struikelen over een boomstronk of van een laag muurtje vallen. Maar is dat onoverkomelijk? Nee, meestal niet.

Een groot voorstander van ‘risicovol buitenspel’ is Reinate Bruins Slot van Ik & Buiten. ‘Maar’, zegt zij:

0
357

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.