Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

33 landelijke organisaties doen oproep aan politiek voor gratis kinderopvang

33 maatschappelijke organisaties doen in een grote advertentie in Trouw een oproep aan het kabinet voor gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar. In de advertentie, onder meer getekend door BMK, PACT voor Kindcentra, FNV, CNV, AVS en NOC NSF, wordt de politiek opgeroepen om nu door te pakken.
werkdruk opvang
© lordn / stock.adobe.com

‘Op dezelfde voet verder gaan terwijl tienduizenden slachtoffers nog steeds diep in de problemen zitten, is onacceptabel’, aldus de maatschappelijke organisaties. ‘Bied álle kinderen van 0 – 13  toegang tot gratis kinderopvang en geef het afschaffen van de kinderopvangtoeslag prioriteit. Het stelsel van kinderopvang moet rigoureus op de schop.’

‘Het is tijd voor een systeem dat toegang biedt aan alle kinderen en bijdraagt aan kansengelijkheid, en tegelijkertijd alle drempels tot de arbeidsmarkt wegneemt zodat we al ons arbeidspotentieel optimaal kunnen gaan benutten’, aldus Loes Ypma, voorzitter van de BMK en een van de initiatiefnemers van de oproep.

Drie keuzes

‘Wij vragen het nieuwe kabinet nadrukkelijk deze kabinetsperiode drie keuzes te maken waar VVD en D66 in hun hoofdlijnenakkoord al overeenstemming over hebben bereikt:
Stop met de foutgevoelige en complexe kinderopvangtoeslag. Vervang de ingewikkelde, inkomensafhankelijke verrekeningen en het nodeloos rondpompen van geld. Financier de kinderopvang niet meer via ouders, maar direct vanuit de overheid aan de kinderopvang. Hierdoor lopen ouders geen risico meer om slachtoffer te worden van het complexe systeem,’ staat in de tekst.

BK doet niet mee

De advertentie is ondertekend door organisaties zoals FNV, CNV, PO-raad, AVS, Women Inc, Jeugdzorg Nederland, PPINK, NOC NSF, Jantje Beton, PACT voor Kindcentra, Voor Werkende Ouders en de Vereniging Netwerk Kindcentra. De BK en BOinK hebben de oproep niet ondertekend. BK-directeur Emmeline Bijlsma: ‘Waarom wij niet meedoen heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat wij de toeslagenaffaire niet iedere keer willen opvoeren als reden om zaken te veranderen. De kans bestaat dat de toeslagenaffaire op dezelfde manier wordt gebruikt als de Bulgarenfraude die destijds de aanleiding was voor de fraudejacht.’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.