Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maandelijkse gegevenslevering Belastingdienst per 1 januari 2022 waarschijnlijk verplicht

Op dit moment levert 85 procent  van de kinderopvangorganisaties in Nederland maandelijks opvanggegevens aan bij de Belastingdienst. Dat mag 100 procent  worden, vinden de branchepartijen BK, BMK, BOinK, SWN, Voor Werkende Ouders en het Waarborgfonds Kinderopvang. Vrijwel zeker wordt per 1 januari 2022 deze maandelijkse gegevensaanlevering verplicht.
kinderopvangtoeslag laptop
© damircudic / Getty Images / iStock

Als de gegevensaanlevering verplicht wordt, ontvangen alle kinderopvangorganisaties een brief van Belastingdienst met de vraag om elke maand opvanggegevens te leveren. Deze brief zal meer informatie bevatten over het aanleveren van gegevens. Lever je al maandelijks gegevens? Dan verandert er niets.

Q&A houders en ouders

Deze maatregel helpt ouders omdat zo de kans op (hoge) terugvorderingen wordt beperkt. Wanneer de gegevens maandelijks, zorgvuldig worden aangeleverd kan Belastingdienst tijdig signaleren of een ouder teveel toeslag ontvangt, waarna de ouder actie kan ondernemen. Ouders kunnen veranderingen veilig en gemakkelijk doorgeven via de app Kinderopvangtoeslag of Toeslagen.nl. Met de sector is een nuttige Q&A voor houders en ouders opgesteld waar aanvullende informatie uit gehaald kan worden.

Ondersteuning Waarborgfonds

Kinderopvangorganisaties moeten hun administratieve organisatie goed ingericht hebben zodat het aanleveren van de gegevens zorgvuldig en tijdig gebeurt. Ondernemers die moeite hebben met de aanlevering, omdat de systemen niet goed werken of omdat ze er niet uitkomen met het sjabloon, kunnen ondersteuning krijgen via het Waarborgfonds Kinderopvang. Bekijk hier de terugblik op het webinar dat BK samen met de Belastingdienst en het Waarborgfonds Kinderopvang organiseerde.

Instemming Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de wettelijke verankering van deze maandelijkse gegevenslevering. Het wetsvoorstel wordt medio december in de Eerste Kamer behandeld. Als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, zal de verplichting om maandelijks gegevens te leveren vanaf 1 januari 2022 ingaan.

Meer weten of vragen? Bezoek de websites van de branchepartijen: BK, BMK, BOink en VWO.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.