Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Louis Tavecchio neemt afscheid

Louis Tavecchio neemt afscheid

Na een indrukwekkende carrière neemt Professor en bijzonder hoogleraar Kinderopvang Louis Tavecchio op donderdag 3 maart afscheid. Speciaal voor deze gelegenheid is een symposium georganiseerd waarin onder andere Gjalt Jellesma (BOinK), Jo Hermanns (UvA-hoogleraar) en Anja Hol (Humanitas) gaan spreken.

Loopbaan in een notendop
Louis Tavecchio’s carrière begon al in 1969 als onderzoeksassistent bij de Universiteit van Amsterdam. In 1972 werd hij asistent-hoogleraar op het departement Psychofysiologie. Hij is tot en met 2007 ook verbonden geweest aan de Universiteit Leiden, eerst als assistent hoogleraar later als buitengewoon hoogleraar. Vanaf 2001 keerde Tavecchio terug bij de Universiteit van Amsterdam.
Wie Tavecchio gaat opvolgen is nog niet bekend. Afgelopen zaterdag stond er voor het eerst een vacature in de krant, dus die prcedure loopt nog.

NCKO
Tavecchio is als hoogleraar altijd zichtbaar geweest in zowel het wetenschappelijke onderzoek als de praktijk van de kinderopvang. Hij was de drijvende kracht achter diverse empirische studies naar de kwaliteit van de Nederlandse dagopvang. Tavecchio was coördinator en sectetaris van het Nederlands Consortium Kinderopvangonderzoek (NCKO) dat na de oprichting in 2002 verschillende studies heeft verricht naar de dagopvang voor 0-4 jaar. Door zijn colleges op de Universiteit van Amsterdam heeft hij veel studenten blijvend weten te boeien voor onderzoek en kinderopvang als relevant deelgebied van de pedagogiek.

Afscheidsrede
Tijdens zijn afscheid zal Louis Tavecchio in zijn afscheidsrede terugblikken op het onderzoek naar kinderopvang in Nederland. Daarbij zal hij onder andere aandacht besteden aan het belang van een goede opleiding van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, vanwege hun betekenis als een van de belangrijkste kwaliteitsbepalende factoren. Ook pleit hij voor meer experimenteel onderzoek in pedagogiek en kinderopvang, bijvoorbeeld in de vorm van interventies ter verbetering van de pedagogische kwaliteit, en onderzoek naar de rol en mogelijk unieke bijdrage van (meer) mannen in de kinderopvang. Ten slotte maakt Tavecchio de balans op van internationaal longitudinaal onderzoek naar de langetermijneffecten van kinderopvang op de latere ontwikkeling van kinderen.

Meer weten over Louis Tavecchio? Bekijk zijn website >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.