Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lood in leidingen SKSG-locaties nader onderzocht

Op een van de locaties van SKSG is de gemeten loodwaarde in het drinkwater hoger dan gebruikelijk. De Groningse kinderopvangorganisatie laat onderzoek uitvoeren.
AdobeStock

SKSG benadrukt dat de concentraties op de betreffende locatie Klavertje 3 de Europese norm niet overschrijden. ‘We gaan met onze partners de oorzaak hiervan achterhalen en daar waar nodig aanpassingen doorvoeren,’ aldus SKSG. ‘Totdat uit een controlemeting blijkt dat er geen sprake is van bijzonderheden, blijven we hier uit voorzorg uit flessen en pakken water drinken.’

Andere locaties

Dit geldt ook voor locatie SKSG Kastanjeplein waar nog wordt gewerkt aan de vervanging van een deel van de waterleiding. De overige 27 locaties van SKSG vertonen geen afwijkingen wat de hoeveelheid lood betreft. ‘We zijn blij om met een gerust hart op alle andere locaties weer volop gebruik van het kraanwater te kunnen maken,’ aldus Atze Hoogma, waarnemend bestuurder van SKSG.

Regie kabinet

De Gezondheidsraad adviseerde in november om jonge kinderen geen kraanwater meer te laten drinken als een pand nog loden leidingen heeft. Op diverse kinderopvanglocaties gebeurt dit nog wel. Belangenorganisatie Boink wil wat dat betreft actie van het kabinet. ‘De ene gemeente neemt actie, de andere niet. Het is gewoon klungelig, het kabinet moet hier de regie nemen. Stel het desnoods verplicht. Er worden nu ernstige risico’s genomen met jonge kinderen,’ aldus voorzitter Gjalt Jellesma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.