Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lof en kritiek voor plan Taskforce

Lof en kritiek voor plan Taskforce

Niet iedereen omarmt het plan van de Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs om alle faciliteiten voor kinderen onder één dak onder te brengen. Branchevereniging de BKN vindt dat de overheidsinvloed op opvoeden te groot wordt. Werkgeversorganisaties maken zich zorgen om de financiering van de opvang. De Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP) maakt zich zorgen om ouders uit de middengroep.

Hoger opgeleid personeel
Afgelopen week overhandigde de Taskforce het rapport aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer waarin zij pleit voor integrale centra waar kinderen van nul tot twaalf jaar de hele dag kunen worden opgevangen en onderwezen. Ook moeten zij er kunnen sporten, muziekles krijgen en er moet jeugdzorg aanwezig zijn. Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat een deel van de medewerkers in de kinderopvang hoger opgeleid zou moeten zijn omdat (kinderopvang)instellingen steeds meer de opvoeding van ouders overnemen.

Zorgen over het ondernemerschap
De Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang (BKN) geeft aan gedeeltelijk achter de conclusies uit het rapport te staan, maar maakt zich zorgen om de beperkte rol van het eigen ondernemerschap. Volgens de BKN heeft vraagsturing en ondermerschap juist tot een kwaliteits- en groei-impuls geleid in de sector. Nieuwe stelselwijzigingen zouden dit proces ernstig verstoren.
De Taskforce is een initiatief van MOgroep W&MD en Kinderopvang, de vakbonden FNV en CNV, het basisonderwijs, MKB-Nederland en andere organisaties.
Agnes Jongerius van de FNV: ‘De grote doorbraak van dit plan is natuurlijk dat de belangen van het kind centraal staan. Bijkomend voordeel is wel dat werkende ouders werk en zorg beter kunnen combineren dan nu. En zo krijgen bijvoorbeeld vrouwen meer ruimte om te gaan werken of hun baan uit te breiden. Ook voor werknemers in de kinderopvang wordt het mooier: ze krijgen meer kans om door te stromen naar een hogere functie en een minder versnipperde werkdag.’

Kosten
De meningen over de financiering van het plan zijn verdeeld. De werkgroep heeft de plannen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt tot de conclusie dat de plannen kostenneutraal zijn.  De werkgeversorganisaties verschillen met de Taskforce Kinderopvang van mening over de financiering van de opvang. Werkgevers zouden niet moeten betalen voor de kinderopvang van ouders die niet werken. De plannen van de Taskforce kosten al veel geld. MKB-Nederland en VNO-NCW twijfelen dan ook of de overheid in deze tijden zoveel extra geld hiervoor opzij moet zetten.

Bekijk hier het rapport van de Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs.

Bekijk hier de uitleg van de financiering >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.