Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Lijst met cruciale beroepen aangepast: wie heeft recht op noodopvang?

De reguliere buitenschoolse opvang is, net als scholen, in elk geval tot maandag 10 januari gesloten. Alleen ouders met een cruciaal beroep hebben recht op buitenschoolse opvang, de zogeheten noodopvang. De lijst met cruciale beroepen is na de persconferentie van 18 december aangepast en verduidelijkt. Wanneer is een beroep cruciaal?
lijst-met-cruciale-beroepen-voor-noodopvang-is-aangepast
iStock

Kinderen van wie minimaal één ouder werkt in een cruciaal beroep, kunnen naar de noodopvang bij de basisschool en de buitenschoolse opvang. Ook is er noodopvang voor kinderen in een kwetsbare positie. Op 18 december is de lijst met cruciale beroepen aangepast. Er wordt nu per categorie duidelijker aangegeven voor welke cruciale beroepsgroepen de noodopvang voor kinderen bedoeld is, meldt de Rijksoverheid.

Let op: de nieuwe lijst is geen opsomming van alle beroepen of werkzaamheden die als ‘cruciaal’ zijn aangemerkt. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) staat bijvoorbeeld niet apart genoemd, maar valt onder de noodzakelijke overheidsprocessen.

Lijst van cruciale beroepen

  • Personeel werkzaam in vitale processen.
  • Vervoer van personen en goederen over spoorweginfrastructuur, waaronder openbaar vervoer.
  • Vervoer van personen en goederen over wegennet, waaronder openbaar vervoer en transport van brandstoffen, zoals kolen, olie, benzine en diesel.
  • Post- en pakketbezorging.
  • Zorg- en jeugdhulp-verlening, en (maatschappelijke) ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Medewerkers die noodzakelijke werkzaamheden verrichten na het overlijden van personen.
  • Medewerkers benodigd voor onderwijsinstellingen, zoals voor afstandsonderwijs en examens.
  • Medewerkers die kinderopvang mogelijk maken.
  • Openbaar vervoer.
  • Noodzakelijke processen in de voedselketen, waarmee bedoeld wordt de medewerkers in supermarkten, bakkerijen, slagers, vis- en groenteverkoop en andere winkels die de verkoop van levensmiddelen als primaire doel heeft. Ook andere medewerkers die noodzakelijke processen in de voedselketen uitvoeren behoren hiertoe, zoals de distributieketen, industrie en boeren die het werk van eerdergenoemde medewerkers mogelijk maakt.
  • Inzameling, vervoer, verwerking en recycling van afval, afvalwater en vuilnis.
  • Medewerkers van nieuwsmedia gericht op de informatievoorziening aan de samenleving.
  • Inzet politie, brandweer, ambulancezorg, meldkamerprocessen, GHOR, crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s.
  • Noodzakelijke overheidsprocessen bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen en rechterlijke macht gericht op dienstverlening aan burgers. Hierbij gaat het om het democratisch proces en volksvertegenwoordigers, het betalen van uitkeringen en toeslagen, uitgifte van vergunningen, reclassering, gerechtsdeurwaarders, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen, forensische klinieken en noodzakelijke processen in de asielketen.
  • Beroepen t.b.v. het verkrijgen van officiële documenten, zoals fotografen en fotostudio’s.
  • Onmisbare facilitaire of ondersteunende functies ten behoeve van 1 van de  bovenstaande cruciale beroepsgroepen. Hierbij gaat het om schoonmaak, reparatie, beveiliging, handhaving, toezicht en ICT.

Als ouders twijfelen of zij aanspraak kunnen maken op noodopvang, kunnen ze het beste contact opnemen met de school of kinderopvangorganisatie, adviseert de Rijksoverheid.

De kinderopvang mag op eigen initiatief niet zomaar worden gesloten. Dat stelt ouderbelangenorganisatie BOinK. Voorzitter Gjalt Jellesma: ‘Hoe begrijpelijk het ook is dat organisaties rust willen voor hun medewerkers, het is contractbreuk.’ Lees meer

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.