Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Lezen en schrijven begint in de kinderopvang’

Op maandag 6 september 2021 begint de Week van Lezen en Schrijven. Volgens de BMK wordt de basis hiervoor gelegd in de kinderopvang.

onderzoek digitaal voorlezen vve
Fotolia

Tijdens deze week vraagt Stichting Lezen en Schrijven speciale aandacht voor het verminderen en voorkomen van laag geletterdheid in Nederland.  Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen en schrijven en/of rekenen, met alle gevolgen van dien. Want dit gemis werkt in vele aspecten van het leven door. Om ervoor te zorgen dat deze mensen allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, vraagt de stichting burgers, bedrijven en organisaties in actie te komen.

Verwerken van indrukken

Volgens de BMK wordt de basis hiervoor gelegd in de kinderopvang. (Voor)lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, aldus de branchevereniging. Het draagt bij aan het taalgevoel en -begrip en het stimuleert de spraakontwikkeling. Ook prikkelt (voor)lezen de fantasie. Het oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen en stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden en bijdragen aan verwerken van indrukken en gevoelens.

Begrijpend lezen is de basis van bijna alle schoolvakken, aldus de BMK. Het vergroot de woordenschat. Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Kinderen pikken nieuwe woorden op. Wanneer een kind wordt voorgelezen, maakt het op een aangename manier kennis met de wereld van de letters en boeken. Een wereld waarvan het veel profijt kan hebben. Hier ligt voor de kinderopvang dus een belangrijke opdracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.