Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lessen basisschool mogen ook in vreemde taal

Kinderen op de basisschool kunnen straks reken- of aardrijkskundelessen krijgen in de Engelse, Duitse of Franse taal. De Tweede Kamer is enthousiast over een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, bleek in een debat.
<p>'Stel dat je al slecht bent in rekenen en ook de Engelse uitleg niet begrijpt'
'Stel dat je al slecht bent in rekenen en ook de Engelse uitleg niet begrijpt'

Er zijn wel zeer uiteenlopende meningen bij de verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer. De SP is kritisch en de PVV is tegen. Ze willen liever dat jonge kinderen eerst goed Nederlands leren. De SP vreest ook dat kinderen met een achterstand nog verder achterop raken. ‘Stel dat je al slecht bent in rekenen en ook de Engelse uitleg niet begrijpt’, zei SP-Kamerlid Tjitske Siderius. Ze wil vooraf onderzoek naar de effecten.

Niet verplicht

In het wetsvoorstel staat dat leerkrachten reguliere vakken mogen uitleggen in een vreemde taal. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil basisscholen de mogelijkheid geven om maximaal 15 procent van hun lestijd aan te bieden in een van deze drie talen. Het is niet verplicht. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd een tweede taal snel oppikken. Zo vergroten zij hun toekomstige kansen op een baan waarbij een andere taal belangrijk is, is de gedachte.

Duitse leraren

D66 is juist heel enthousiast over meertaligheid in het basisonderwijs. Als het aan deze partij ligt, mogen scholen zelfs de helft van de lessen in een vreemde taal geven. In een experiment waar een aantal scholen bij betrokken is, gebeurt dit al. VVD, PvdA en D66 zijn bezorgd over het tekort aan Duitse leraren. Volgens Dekker zijn er projecten om meer docenten op te leiden, onder meer uit Duitsland, en zijn er ook initiatieven om de aandacht voor de Duitse taal aan te wakkeren. Hij zal dat stimuleren, vooral in de grensstreek.

De Hilversumse kinderopvangorganisatie Koningskinderen startte begin 2014 een volledig Engelstalige groep. Deze groep is niet alleen voor kinderen uit buitenlandse (expat)gezinnen, maar ook voor Nederlandse ouders die het leuk vinden om hun kinderen tweetalig op te voeden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.