Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lekker voorlezen in december: ‘De Koffer’

Hoe verwelkom je een vreemde? De dieren in het kinderboek ‘De koffer’ doen dat allemaal op hun eigen manier. ‘Een hoopgevend verhaal’, vindt de jury en daarom krijgt het boek de Sardes-Leespluim van de maand december.

Van de vier dieren op het omslag van ‘De koffer’ zijn er drie herkenbaar: een konijn, een vogel en een vos. Tegenover hen staat een vierde dier, dat zij met grote ogen aanstaren. Dit dier, dat nog het meest op een salamander lijkt, zeult een koffer met zich mee. Hij heeft duidelijk een lange reis achter de rug.

Vluchtelingen

‘In heel weinig woorden en bijna kale beelden schetst de auteur/illustrator op een beklemmende manier hoe vluchtelingen bejegend worden’, schrijft de jury. ‘Met wantrouwen door Vos, met twijfel door Vogel en met respect door Konijn.’

De koffer vertelt een hoopgevend verhaal, dat uitsluiting op basis van wantrouwen met jonge kinderen bespreekbaar maakt.

Activiteiten

Anniek Veenis en Suzanne Nelemans ontwikkelden de activiteiten bij dit boek. Praat met de kinderen over het verhaal door vragen te stellen als: waarom denken jullie dat het dier zo verdrietig is? Wat zou er in de koffer van het dier zitten? Denken jullie dat de reis van het dier een mooie reis was? Bekijk alle activiteiten bij dit boek >>

Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim wordt maandelijks uitgereikt aan een recent uitgebracht kinderboek. Om ervoor te zorgen dat je met deze boeken goed uit de voeten kunt in de kinderopvang, de VVE en de kleuterklassen ontwikkelt Sardes bij elk bekroond boek bijpassende activiteiten.


Boekgegevens

Titel: De koffer
Auteur: Chris Naylor-Ballesteros
Vertaling: J.H. Gever
Uitgever: Gottmer
Vanaf ca. 3 jaar

‘Maantje’ is hét voorleesboek van november

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.