Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leg wakkere baby’s vaker op hun buik’

Nederlandse en Vlaamse baby’s liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor lopen onze baby’s iets achter in hun motorische ontwikkeling vergeleken met baby’s uit andere landen.
Baby op de buik MORGUEFILE.jpg
Op de buik liggen

Tot die conclusie komt het JOnG!-onderzoek, waarbij wetenschappers op vraag van de Vlaamse overheid de ontwikkeling, opvoeding, gezondheid en het gedrag van kinderen en jongeren bestudeerden. De Vlaamse krant De Morgen publiceerde een artikel hierover. De wetenschappers bestudeerden baby’s van acht maanden. De baby’s werden beoordeeld met de Aims-test. Dit is een Canadese test die toetst wat een baby op motorisch gebied kan en of het voldoet aan wat een baby gemiddeld zou moeten kunnen. Nederlandse en Vlaamse baby’s scoren ongeveer gelijk, maar minder dan baby’s in bijvoorbeeld Canada en andere Europese landen.

Spieren

De reden voor de slechte score is dat baby’s in Nederland en Vlaanderen te weinig op de buik liggen. Een baby gebruikt op de buik veel meer spieren. Leen du Bois van het Vlaamse Kind & Gezin: ‘Op de buik liggen, ervan uitgaande dat de baby goed wakker is, is goed voor de arm-, nek- en rugspieren.’ Wel wil hij benadrukken dat een slapende baby toch echt het beste op de rug kan liggen. Die richtlijn staat nog altijd pal overeind als de baby slaapt. Vooral om daarmee het risico op wiegendood te verkleinen.

Baby’s krijgen te weinig lichaamsbeweging in de stoeltjes. Gevolg: dikke baby’s. Bekijk negen tips om beweging bij de allerjongsten te stimuleren. Naar de tips

Afplatting van het hoofd

De rugligging is een veel passievere pose dan de buikligging. Du Bois: ‘Ouders/verzorgers kunnen met korte periodes starten en toezicht houden zodat de motoriek zich ontwikkelt. Geleidelijk kunnen deze periodes worden verlengd, zodat het kind eraan went en actiever wordt. Bovendien voorkomt het een afplatting van het hoofd, wat kan ontstaan als baby’s alleen op hun rug liggen.’

Angst zaaien

Toch wil Du Bois, maar ook Karel Hoppenbrouwers, de coördinator van het JOnG!-onderzoek, niet dat ouders bang worden gemaakt door de uitkomsten van dit onderzoek. Hoppenbrouwers benadrukt dat de preventie van wiegendood het belangrijkst blijft. Bovendien; als kinderen heel weinig op hun buik liggen in hun babytijd, halen ze de achterstand vaak nog wel in als zij gaan kruipen of lopen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.