Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leergang kwaliteitsbewaking voor directeuren kinderopvang

Directeuren en bestuurders in de kinderopvang zullen in de toekomst meer verantwoordelijk worden gesteld voor het waarborgen van kwaliteit in hun eigen organisatie. Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) start samen met Avicenna Academie voor Leiderschap een leergang om directeuren en bestuurders hierop voor te bereiden.
Leergang pedagogische kwaliteit.jpg
Het waarborgen en verantwoordelijk zijn voor kwaliteit in de organisatie wordt in de toekomst zeer waarschijnlijk toegevoegd aan de Wet Kinderopvang. - Foto: iStock

Het waarborgen en verantwoordelijk zijn voor kwaliteit in de organisatie wordt in de toekomst zeer waarschijnlijk toegevoegd aan de Wet Kinderopvang, meldt BKK. De leergang in samenwerking met Avicenna Academie moet directeuren en bestuurders op deze rol voorbereiden. De leergang duurt 12 maanden en er is plek voor 20 tot 30 directeuren/bestuurders.

Pedagogische kwaliteit

De aftrap van de leergang is een studiereis op 4 en 5 oktober naar Gent. Daar wordt het initiatief van de Universiteit Gent bezocht die deelnemers moet inspireren hoe ze strategisch vorm kunnen geven aan de pedagogische kwaliteit. De leergang houdt verder onder andere in om geselecteerde zelfevaluatie-instrumenten te gebruiken in de eigen organisatie en dit vervolgens te bespreken in de groep. Om het werkbaar te houden wordt de groep verdeeld in kleine themagroepen van 5 of 6 organisaties. In deze groep komen bestuurders/directeuren geregeld bij elkaar om ervaringen te delen.

Leiderschap

De leergang wordt afgesloten met een presentatie over de pedagogische kwaliteit en USP’s en hoe deze geïmplementeerd kunnen worden in de organisatie. Daarbij wordt vooral ingezoomd op het leiderschap van de directeur of bestuurder in kwestie. Verder wordt van de deelnemers verwacht dat ze het wetenschapscongres ‘Leren door te reflecteren’ zijn op 1 november.

Praktische informatie

De leergang wordt in samenwerking met Avicenna Academie voor Leiderschap georganiseerd. Zij leveren topdocenten en in samenwerking met BKK schuiven experts uit Nederland, België en Duitsland aan om hun inzichten te delen. Het project richt zich op ‘early adapters’ uit de sector. De leergang wordt financieel en inhoudelijk mogelijk gemaakt door Stichting BKK. De eigenbijdrage van de deelnemers bedraagt € 1.495,-. Aanmelden betekent niet direct deelname. Er wordt een selectie gemaakt op basis van een goede mix van type organisaties (klein/groot, profit/non-profit enzovoort).

Inventarisatie instrumenten

Parallel aan de leergang is BKK bezig met een inventarisatie van zelfevaluatie-instrumenten uit binnen- en buitenland. Dit zal leiden tot een menukaart van instrumenten met betrekking tot de pedagogische kwaliteit, welke vervolgens actief aangeboden zal worden aan de doelgroep.

Lees meer over de leergang en hoe u zich kunt aanmelden op de website van BKK >>

Om de pedagogische opdracht van de kinderopvang te moderniseren en verbeteren, is Stichting BKK in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, bezig met het opzetten van een pedagogisch curriculum. Wat houdt dit in? Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.