Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Leden FNV akkoord met cao Kinderopvang

Marianne Velsink
Bijna alle leden (93 procent) van FNV hebben het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Kinderopvang goedgekeurd. Daarmee is de cao nog niet definitief. De werkgevers moeten nog stemmen.
Leden FNV akkoord met cao Kinderopvang
Foto: ANP

In de voorlopige cao-tekst is een loonsverhoging van 1 procent per 1 november 2015 het meest opvallend. Nieuw is de toevoeging over licht huishoudelijk werk voor pedagogisch medewerkers. Dit zijn werkzaamheden die voortvloeien uit of samenhangen met het werken met kinderen. De stagevergoeding blijft een ‘kan’-bepaling en is niet verplicht.

Jaarurensystematiek

Nieuw is de tekst over Wet werk en zekerheid en de jaarurensystematiek. Deze moet ongewenste situaties voorkomen van flexibele arbeid voor werkgevers aan de ene kant en de wens om werk en privé te combineren van werknemers aan de andere kant. Het plan is om een brochure voor werkgevers en werknemers te maken waarin het één en ander wordt verduidelijkt (bijvoorbeeld de jaarurensystematiek). Overwogen wordt om bijeenkomsten te organiseren over de jaarurensystematiek en het roosteren voor zowel werkgevers als werknemers.

‘Zowel werkgevers als de bonden wilden een cao afsluiten omdat dit goed is voor de sector. We hebben elkaar hard nodig’, zegt Ilse van der Weiden, onderhandelaar cao Kinderopvang. Lees meer over de eerste reacties op het cao-akkoord >>

Stemming werkgevers

Met het akkoord vanuit de leden van FNV is de cao nog niet definitief. De werkgevers stemmen in september tijdens hun algemene ledenvergadering over het akkoord. Als ook zij akkoord gaan, geldt de cao met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2015.

Lees hier het onderhandelingsresultaat >>

1 REACTIE

  1. wat mij betreft blijft de ‘ kan’ bepaling voor stagiaires altijd van toepassing.
    tot afgelopen jaar altijd stagiaires beloond maar er wordt steeds meer verantwoordelijkheid voor de opleiding (en beoordeling!!!!) bij de stagebedrijven gelegd.  Ik geef liever de begeleiders en beoordelaars extra tijd (en dus loon)  om de stagiaire goed te begeleiden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.