Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Langer wennen? Dan telt een kind voor twee

Wanneer telt een wenkind op de wengroep mee bij de beroepskracht-kindratio en wanneer niet? Volgens de GGD is er alleen bij 'even kort wennen' sprake van een activiteit buiten de groep. In dat geval telt een kind alleen mee op de eigen stamgroep. Maar gaat een kind langer wennen, bijvoorbeeld een dagdeel of een hele dag, dan telt het kind ook mee op de wengroep.
<p>In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer en wordt de wentijd per dag steeds wat langer opgebouwd. Naarmate de wentijd toeneemt
In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer en wordt de wentijd per dag steeds wat langer opgebouwd. Naarmate de wentijd toeneemt

De reactie van GGD GHOR Nederland komt naar aanleiding van een zaak in Brabant. Daar kreeg een kinderopvangeigenaar een boete opgelegd nadat de inspectie had geconstateerd dat er te weinig pm’ers op de groep stonden. Zij inspecteerden op het moment dat een pedagogisch medewerker van de dreumesgroep met twee peuters vrijwel een hele dag ging wennen bij de peutergroep. Volgens de inspecteur mocht dat wel, maar dan moest het kind zowel worden meegeteld op de stamgroep als op de wengroep. Zo geredeneerd, klopte de beroepskracht-kindratio op het moment van de inspectie niet. De rechter gaf de GGD hierin gelijk.

De zaak in Brabant leidde tot veel verbaasde reacties in de branche. ‘Dit is het soort regelgeving waarbij de praktijk totaal verloren gaat. Die kinderen kunnen toch niet op beide groepen tegelijk aanwezig zijn? Als ze om wat voor reden dan ook -in dit geval op een dreumesgroep- niet aanwezig zijn ga je ze toch niet meetellen? Zieke kinderen en afgemelde kinderen tel je toch ook niet mee?’ Lees hier het artikel en eronder enkele reacties >>

‘Korte tijd’

In de branche leidde deze uitspraak tot veel vragen. Wanneer telt een kind nou wel en wanneer niet mee bij de groep waar het gaat wennen? De GGD zegt hierover: ‘als een kind voor kortere tijd bij een andere groep gaat wennen, dan kan dat wel als activiteit buiten de stamgroep worden aangemerkt.’ Hoe lang ‘een korte tijd’ mag duren, wordt verder niet uitgelegd. Het is naar aanleiding van de toegekende boete bij het Brabantse kinderdagverblijf in ieder geval wel duidelijk dat een dag wennen hier niet onder de noemer ‘korte tijd’ valt.

Terug naar de stamgroep

Op de eigen stamgroep moet een kind, ook als het op een andere groep gaat wennen, altijd worden meegeteld bij de beroepskracht-kindratio. ‘Het moet ook te allen tijde terug kunnen gaan naar de eigen groep’, legt een woordvoerder van de GGD uit. Ook benadrukt de GGD dat het wenbeleid en de invulling daarvan uitgelegd moet worden in het pedagogisch beleidsplan. Ouders moeten weten hoe hun kinderopvangorganisatie omgaat met wennen en hoe dit wordt opgebouwd. Het is dus aan te raden om ouders letterlijk uit te leggen hoe de wenperiode wordt opgebouwd zodat zij weten waar ze aan toe zijn.

Wilt u deze regel uitleggen en delen met ouders? Maak dan gebruik van onze Downloads voor ouders-service. Hierin leggen we in een paar korte zinnen uit wat de regelgeving inhoudt. Handig voor in uw mailing, nieuwsbrief of informatiekrant. Download de tekst >>

Opbouw wenperiode

In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer en wordt de wentijd per dag steeds wat langer opgebouwd. Dat betekent dat een kind in het begin alleen meegeteld hoeft te worden op de eigen stamgroep. Naarmate de wentijd toeneemt, telt het kind ook mee op de groep waar het aan het wennen is. Het is goed om daar in de planning van kinderen en medewerkers rekening mee te houden.

7 REACTIES

  1. In het bestuursstrafrecht – want daar hebben we het in het geval van een bestuurlijke boete over – is het zo dat de overschreden wettelijke norm ondubbelzinning duidelijk, eenduidig en concreet dient te zijn. Het is maar zeer de vraag in hoeverre het door de GGD gehanteerde norm ‘korte tijd’ – die overigens in geen wettelijk voorschrift m.b.t. wennen is terug te vinden – aan deze eisen voldoet. Verder dient te worden opgemerkt dat de GGD geen wetgever is en in deze als toezichthouder partij is. De onderliggende norm voor de B-R-K is uiteraard het beschermen van de emotionele veiligheid van de opgevangen kinderen. Dat kan en mag niet aan worden getornd. Maar het is op z’n zachtst gezegd dubieus op in het geval van wennen staande te blijven houden dat de B-K-R in andere gevallen geldt voor het daadwerkelijk aanwezige kinderen in een stam- of basisgroep en in het geval van wennen over te gaan tot zogenaamde dubbeltelling. Als een kind onverhoopt op dezelfde dag/in het zelfde dagdeel naar de eigen stamgroep teruggaat, dan dient de B-K-R op die stamgroep kloppend te zijn. Mijn advies is dan ook om ingeval van het toekennen van wendagen goed te kijken naar en de B-K-R op de eigen stamgroep en de wengroep en tevens naar de maximale stamgroepgrootte op de beide groepen.

  2. Lees alle reacties
  3. Diderich: ach weet je wat het is: een ander maakt er dan wel gerafineerd een ruiling onder noemer ‘flex’ van en geen haan die er naar kraait.. Nu is er een hele heisa om praktisch niets. Ik durf te stellen dat zowel ouders als PM’ers op de hoogte waren en dat het voor alle partijen de beste oplossing betrof (welbevinden kind wordt voorop gesteld).  Over doordenken gesproken… Ik vind het ook altijd makkelijk hoe andere meteen beginnen te oproerkraaien: ”bij ons is het zus en zo”… precies het hele probleem van de branche: te zwart wit!!!

  4. Bij ons tellen wenkinderen altijd mee op de groep!  En waarom moet een kind zo enorm lang wennen? Bij het kdv waar mijn kinderen zaten (horizontale groepen) gingen ze gewoon een paar keer een uurtje spelen daar en dan gingen ze volledig over. Geen van mijn kinderen had daar moeite mee. Terecht dus!
    Ook terecht dat het dubbel staat bij (bijna) een hele dag. het kind hoort immers nog thuis op de dreumesgroep, dan ga je toch geen extra kinderen aannemen op de dreumesgroep? 

  5. ik wil graag reageren op de rekentool die klopt nog steeds niet volgens mij , ik mag alleen 10 bso ers en ik mag alleen 5 kleine kinderen, maar wil ik deze samen 3 baby’s en 2 kinderen van 3 jaar  en 10 bso’ers dan moet ik met 3 personeelleden zijn???

  6. Ik ben blij met de uitspraak van deze rechter…..het gaat immers ook om de aandacht die de groepsgenootjes van de wennende kleuter krijgen….die met een eigen Pm-er een dagdeel naar een andere groep gaat…..
    M.I. Is hier het knelpunt wiens belang het zwaarste weegt……de financiële kant of die van heel jonge kinderen die nog alle aandacht nodig hebben.
    Met rekensommetje of afdoen met een laaddunkende opmerkingen over teveel regeltjes kom je er hier niet uit…..even doordenken dus!!!

  7. Dit soort bureaucratisch geneuzel maakt de kinderopvang gewoon onnodig kostbaar. Sprak gisteren goed opgeleide Italianen: kinderopvang daar… 3 leidsters op 25+ kids .. en ja vanaf 0 jaar..  men vroeg zelfs: huh.. is there a legal childratio… are you kiddin’?!!! …Dat is dan ook ’t anderste uiterste maar feit blijft: wij hebben gewoon way to much *zucht* onnavolgbare regeltjes…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.