Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke actiedag kinderopvang: dit is het programma

Naar verwachting zullen zo’n 100 kinderopvangmedewerkers actievoeren tegen de hoge werkdruk in de sector op vrijdag 18 juni in Nieuwegein. De actiedag is een voorloper van de stakingen, die vanaf woensdag 23 juni in estafettevorm plaatsvinden. Bekijk het programma:
landelijke-actiedag-kinderopvang-dit-is-het-programma
Pixabay

Zo’n 100 medewerkers uit de kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang verzamelen zich aanstaande vrijdag 18 juni voor de landelijke actiedag kinderopvang, die wordt georganiseerd door FNV Zorg & Welzijn. De medewerkers die komen, komen op hun vrije dag en vertegenwoordigen daar ook hun collega’s die hadden willen komen maar die dag aan het werk zijn en zo de kinderopvang draaiende houden, meldt FNV. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.

Programma

De actiedag vindt plaats vanaf 11.00 uur op het parkeerterrein van Down Under in Nieuwegein (adres: Ravensewetering 1). Deelnemers worden om 11.30 uur welkom gegeten door dagvoorzitter Jordy. Hij is pedagogisch medewerker en vlogger van ‘Bob en Jordy’. Om 11.35 uur gaat de onderhandelingsdelegatie namens de FNV, bestaande uit bestuurder Debbie van Leiden en twee leden, kort in op de onderhandelingen rond de cao Kinderopvang. Waar loopt het op vast en waarom wordt er gestaakt? Vicevoorzitter FNV Kitty Jong geeft om 11.45 uur een terugkoppeling over het SER-traject over de regeling kinderopvang. Om 11.50 uur zijn pedagogisch medewerkers aan het woord. Waarom voelen zij zich niet gewaardeerd en hoe uit de hoge werkdruk zich in de dagelijkse praktijk? Onder andere ouders en de Europese vakbeweging EPSU brengen hun steunbetuigingen uit om 12.00 uur. Om 12.05 uur volgt er een oproep tot vervolgacties en start de inschrijving voor de stakingen. Er zullen ook activiteiten voor kinderen gehouden worden.

Staking

Medewerkers kunnen zich inschrijven voor de estafettestaking die vanaf 23 juni plaatsvindt. Pm’ers kunnen dan aangeven wanneer er bij hun organisatie gestaakt gaat worden en in welke vorm. Ook het standbeeld dat symbool staat voor de ‘onmisbare beroepen’ is aanwezig. ‘Hiermee maakt de FNV een tournee door het land om steun te vragen voor de mensen die ons land draaiende houden tijdens de coronacrisis: zorgmedewerkers, schoonmakers, supermarktmedewerkers en natuurlijk de medewerkers uit de kinderopvang’, meldt FNV.

Wanneer en waar?

Na afloop van de actiedag inventariseert FNV Zorg & Welzijn alle inschrijvingen. Op basis hiervan volgt een overzicht met de estafettestakingen. De FNV streeft ernaar om vrijdagmiddag bekend te kunnen maken wanneer en waar de eerste stakingen plaatsvinden.

Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang: ‘We betreuren het voor ouders dat we tot stakingen over moeten gaan, maar de situatie is voor veel werknemers onhoudbaar geworden. Als dit nog langer zo doorgaat, worden de kinderen hier uiteindelijk zelf de dupe van, omdat dit uiteraard ook effect heeft op de kwaliteit van de opvang.’

Werkgeversvereniging BK reageert met verbazing op de actieplannen van de FNV. De vakbond liet weten woensdag 23 juni met estafette-stakingen te beginnen omdat de werkgevers niet zijn ingegaan op het ultimatum dat op 14 juni afliep. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.