Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste boekentip van Ingeborg

De tip van juli-augustus

Dit was de allerlaatste boekentip van Ingeborg Hulsebos. Een paar weken voor haar dood stuurde Ingeborg haar boekentip voor de maand juni in, en de tip voor de maand juli. ‘Dan heb je die maar vast’, zoals ze zei. We konden niet weten dat dat haar laatste tip zou zijn…..

De jongen die uit zijn boom kwam

Een wat eenzaam ogende jongen zit op een tak in de boom. Hij heeft zijn ogen gesloten, want ‘Sommige dingen zie je beter met je ogen dicht.’
Zijn vader en moeder dansten door hun nieuwe huis, vol dromen. Maar wanneer het huis af is, blijken de ideeën van vader en moeder over het leven mijlen ver uiteen te liggen. Moeder wil graag dobberen, maar vader vindt dat saai. Vader wil meer, moeder vindt het prima zo; haar wereld bestaat uit het eiland in de zon, hun huis is het paleis aan het einde vande wereld. Vader droomt en droomt en vertrekt. Want ‘Als je even weg bent van huis, verlang je er des te meer naar terug.’
De jongen zoekt de oorzaak van zijn vaders afwezigheid bij zichzelf.

Wanneer zijn ouders besluiten dat het huis te groot/ te klein, te warm/ te koud blijkt te zijn gaan ze ieder hun weegs.
En de jongen?
Die gaat naar het blauwe huis van zijn moeder of het rode huis van zijn vader. En soms worden nieuwe dingen ook weer gewoon.

Goede boeken over echtscheiding zijn een aanwinst. Dit is een heel bijzonder exemplaar. Niet alleen de tekst die soms poëtisch mooi is, subtiel in het oproepen van beelden, maar ook door de illustraties die de tekst zonder woorden aanvullen. Harmen van Straaten heeft zichzelf overtroffen!

Het boek heeft off-white pagina’s, daardoor krijgt het een aparte sfeer. Soms zijn er geen illustraties en is er alleen tekst, soms zijn er illustraties over twee pagina’s zonder tekst. Het geheel is een dromerig, zeer realistisch aandoend verhaal over een jongetje dat zijn positie in het leven moet herzien! En wanneer hij zijn positie bepaald heeft, uit de boom klimt.

Prachtig, prachtig, prachtig.

Leen van den Berg & Harmen van Straaten, De jongen die uit zijn boom kwam, Uitgeverij Afijn, ISBN90 5933 061 7, Prijs € 14,95. vanaf 8 jaar

Eerdere boekentips

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.