Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kwaliteitseisen gastouderopvang verder aangescherpt

Minister Karien van Gennip (SZW) wil de kwaliteit van gastouderopvang landelijk gelijktrekken. Daarom wil zij extra kwaliteitseisen in de wet vastleggen, zoals een pedagogisch werkplan, permanente educatie en een achterwacht voor alle gastouders.
kwaliteitseisen-gastouderopvang-verder-aangescherpt
Afbeelding van Michelle Raponi via Pixabay

Dat schrijft Van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van onderzoek naar de kwaliteit van gastouderopvang.

Hoewel de minister in haar brief benadrukt dat de kwaliteit van gastouderopvang in Nederland over het algemeen goed is, is er bij 1 op de 5 gastouders sprake van ‘lage, of zeer lage, pedagogische kwaliteit’. Daardoor worden kinderen in beperkte mate gestimuleerd in hun ontwikkeling. Om de verschillen tussen gastouders te verkleinen, wil de minister dat er aanvullende kwaliteitseisen komen.

Om welke eisen gaat het?

De maatregelen in het kort:

  • Pedagogische coaching door het gastouderbureau wordt een verplicht deel van de begeleiding aan de gastouder

  • Het gastouderbureau dient over pedagogische expertise te beschikken op hbo werk- en denkniveau

  • De vier pedagogische basisdoelen worden in de Wet kinderopvang opgenomen in een definitie van “verantwoorde gastouderopvang”

  • Een gastouder mag maximaal door 2 gastouderbureaus bemiddeld worden

  • In de opleiding voor startende gastouders wordt een module over pedagogiek opgenomen

  • Permanente educatie voor gastouders wordt verplicht

  • Iedere gastouder dient over een pedagogisch werkplan te beschikken waarbij aandacht wordt besteed aan het volgen van de ontwikkeling van het kind

  • Iedere gastouder dient verplicht over een achterwacht te beschikken die, in het geval van calamiteiten, binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn

Bron: Nysa

‘Flinke ommezwaai’

‘Ik begrijp goed dat dit voor sommige gastouderbureaus en gastouders een flinke ommezwaai betekent, maar uiteindelijk zorgt dit voor betere kwaliteit van de opvang voor kinderen’, aldus Van Gennip.

Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, verwacht dat de impact van de nieuwe kwaliteitseisen in de praktijk mee zal vallen. Wel had zij het maximaal aantal gastouderbureaus liever op 3 gezien in plaats van 2, maar mogelijk komt er een uitwijkmogelijkheid van deze regel als de toegankelijkheid van de gastouderopvang hierdoor te veel beperkt wordt.

Overgangstermijn

Van Gennip overweegt een overgangstermijn voor gastouderbureaus en gastouders om hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het invoeren van de maatregelen. Daarnaast wordt de maximum uurprijs voor gastouderopvang per 2025 met 21 eurocent verhoogd.

Aanpassing Wet kinderopvang

Voor een aantal maatregelen moet de Wet kinderopvang worden aangepast. De internetconsultatie daarvoor gaat volgende week online. Iedereen die dat wil kan via die weg zijn of haar mening delen. Minister Van Gennip streeft ernaar om begin 2024 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden en de wijzigingen per 2025 in te laten gaan.

Lees meer in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid >>

Gastouders stoppen ermee door lage uurprijs en belemmerende maatregelen

Het aantal kindplaatsen in de gastouderopvang neemt drastisch af. Uit cijfers van het Landelijke Register Kinderopvang blijkt dat er sinds 2019 50.000 opvangplekken verdwenen, doordat meer dan 12.000 gastouders stopten. Waarom stappen gastouders massaal uit het vak? ‘Wil gastouderopvang toekomst hebben, dan moeten beklemmende maatregelen worden afgeschaft.’ Lees dit premium-artikel

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Daar gaat de flexibele opvang voor ouders met wisselende diensten, weg met de opvang als bijbaan, geen ingroei modellen meer voor de sector. Dus: meer informele opvang, nannycare zonder toezicht voor wie het kan betalen en geen oplossing voor lager betaalde ouders behalve een uitkering

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.