Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwaliteit kinderdagverblijven iets beter dan opc’s

De pedagogische kwaliteit van reguliere kinderdagverblijven is iets beter dan die van ouderparticipatiecrèches (opc’s). Dit concluderen onderzoekers van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.
1Opc's-kwaliteit.jpg
Alleen de zeven bestaande opc’s (in Utrecht en Amsterdam) worden toegelaten tot de kinderopvangtoeslagregeling. - Foto: AdobeStock

Demissionair minister Asscher gaf opdracht voor wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van opc’s om meer inzicht te krijgen. De voormalig minister worstelt al langer met wat hij met de opc’s aan moet. Eerst wilde hij deze vorm van kinderopvang, dat volledig wordt gedraaid door ouders, uitsluiten van kinderopvangtoeslag. Maar zowel vanuit opc’s als politieke partijen kwam hiertegen verzet en hij kwam op dit besluit terug.

Interactievaardigheden

Asscher wilde daarom eerst weten wat de pedagogische kwaliteit van opc’s is vergeleken met kinderdagverblijven in dezelfde buurt. Onderzoekers bekeken de kwaliteit van interactievaardigheden van draaiers op opc’s (ouders die de groep om en om draaien) en pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven. Daar zagen ze dat de kwaliteit van de vaardigheden sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, structureren en grenzen stellen vergelijkbaar is. De kwaliteit is ook bij opc’s gemiddeld voldoende tot goed.

Relatie met eigen kind

Verschil is wel zichtbaar bij de vaardigheden ontwikkelingsstimulering en begeleiden van interacties. Daarbij scoren de draaiers in opc’s een onvoldoende. Pedagogisch medewerkers laten daarbij een iets hogere score zien. Verder is er een verschil zichtbaar als het gaat om de ervaren relatie met het kind, zowel voor de nabijheid als afhankelijkheid en conflict. Pedagogisch medewerkers scoren hier beter op. Draaiers op de opc ervaren meer nabijheid, afhankelijk en conflictueus gedrag van hun eigen kind in vergelijking met andere kinderen in de groep die niet van henzelf zijn.

Kinderopvangtoeslag

Het is voor het eerst dat de pedagogische kwaliteit op opc’s wetenschappelijk is onderzocht. Dat de kwaliteit van ouders op opc’s relatief goed is, komt ook door andere omstandigheden. Zo hebben de draaiers een relatief hoge opleiding, zijn de groepen kleiner dan in het kinderdagverblijf en zijn kinderen gemiddeld wat ouder. Demissionair minister Asscher zegt naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten dat hij alleen de zeven bestaande opc’s (in Utrecht en Amsterdam) toelaat tot de kinderopvangtoeslagregeling. Ouders ontvangen dan wel een lager tarief dan wanneer ze professionele kinderopvang afnemen.

Al in het najaar van 2015 kondigde minister Asscher aan dat er onderzoek zou komen naar de pedagogische kwaliteit op opc’s. Lees hier waarom hij dit toen deed

Download hier het onderzoek De pedagogische kwaliteit van de ouderparticipatiecrèche in 2016

1 REACTIE

  1. Best bijzonder, als je op basis van een niet-statistisch-significant verschil tóch zo'n conclusie in je brief zet. Als je het onderzoek goed leest zie je zelfs dat OPC's beter scoren als het gaat om het (BI) Begeleiden van Interacties. Zowel de reguliere opvang als de OPC scoort onvoldoende hierop. Alle verschillen zijn niet significant trouwens, behalve die in de hogere scores, waar PMérs een hogere voldoende scoren dan de "draaiers".

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.