Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Knotz eerste opvang met EarlyBird-certificaat

Weer onderscheidt een kinderopvangorganisatie zich met een aanbod van Engels op de groepen. Knotz Kinderopvang uit Delft voert Engelstalige activiteiten in op alle groepen (voor kinderen vanaf 2 jaar) en heeft hiermee het eerste EarlyBird-certificaat gehaald in de Nederlandse kinderopvang.
Knotz eerste opvang met EarlyBird-certificaat
Foto: ANP Photo

EarlyBird is een landelijk opererend kenniscentrum dat zich richt op de ontwikkeling van methoden voor vroeg vreemdetalenonderwijs in het Engels. De afgelopen anderhalf tot twee jaar volgden pedagogisch medewerkers een cursus om te werken met Benny’s Playground. Vervolgens is de organisatie getoetst en goedgekeurd.

Taalgevoelig

Met Benny’s Playground kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de Engelse taal. Handpop Benny maakt steeds kleine praatjes met de kinderen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Kinderen hoeven hier niet in mee te gaan. Alles is vrijwillig. Directeur van Knotz Pim Lubbers is enthousiast: ‘Kinderen zijn op jonge leeftijd heel taalgevoelig en bovendien leren ze van elkaar. Als ze verder komen in hun schoolcarrière, zullen ze daar profijt van hebben, daar ben ik van overtuigd.’

Tweetalig onderwijs

Er is een toenemende aandacht voor de tweede taalontwikkeling bij kinderen. Onlangs maakte Koningskinderen uit Hilversum bekend dat er een volledig Engelstalige groep komt. Andere kinderopvangorganisaties bieden naast Nederlands ook Engels tijdens activiteiten aan. Zo kunnen kinderen op jonge leeftijd bekend raken met een vreemde taal. De EU heeft als doel gesteld dat alle EU-burgers zo vroeg mogelijk een tweede taal leren. Momenteel loopt een proef op vijftien basisscholen voor tweetalig onderwijs.

1 REACTIE

  1. De ontwikkelingen in de kinderopvang lopen helaas vooruit op de politiek. Het wordt tijd dat de politiek initiatieven op tweetalige kinderopvang of engelstalige opvang ook wettelijk mogelijk maakt. Nu wordt er door bepaalde ggd inspecteurs gehandhaafd op voertaal. Onze organisatie Hestia is al vanaf 2010 tweetalig Engels en Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.