Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleintjes eten te weinig groenten

Kleintjes eten te weinig groenten

Jonge kinderen eten te weinig groenten en krijgen daardoor te weinig ijzer binnen. Dat kan van invloed zijn op hun hersenontwikkeling en op hun latere schoolprestaties, stelt Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis.

Eetlepels
Voor een gezonde ontwikkeling moeten kinderen van 0 tot 4 jaar zeker twee volle eetlepels, ofwel 50 tot 100 gram groenten per dag binnenkrijgen. ‘Maar dat is nu vaak maar 40 gram’, zegt Joosten. Ouders maken volgens hem vaak de fout groenten en fruit over één kam te scheren. ‘Maar dat zijn echt andere dingen, met totaal andere vitamines, vezels en smaken. Het is belangrijk dat kinderen naast fruit ook de smaak van groenten leren waarderen.’

Smaak
Op jonge leeftijd groenten leren eten is heel belangrijk voor de smaakontwikkeling en voor het eetpatroon op latere leeftijd. Als je het als kind niet leert, zul je het als volwassene ook niet doen, voorspelt de kinderarts. ‘Je bent dan minder goed beschermd tegen hart- en vaatziekten. ’ Joosten ziet ook een verband met het steeds vaker voorkomen van overgewicht op jonge leeftijd.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.