Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine school blijft, maar zonder extra geld

Kleine basisscholen hoeven voorlopig de deuren niet te sluiten. Wel verliezen ze de komende jaren de extra toeslag die ze nu nog wel krijgen. Dat maakt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) woensdag bekend.
Kleine school blijft
Foto: ANP Photo

Begin dit jaar adviseerde de Onderwijsraad de staatssecretaris om scholen met minder dan 100 leerlingen de deuren te laten sluiten. Dat advies neemt hij echter niet over, de ondergrens blijft op 23 leerlingen.

Kleinescholentoeslag

De zogenaamde kleinescholentoeslag, die nu aan kleine schooltjes wordt uitgekeerd, wordt de komende jaren ingezet om juist fusies en samenwerkingen te stimuleren. Kleine basisscholen krijgen gemiddeld een groter budget per leerling dan grote scholen. Dat staat volgens Dekker samenwerking in de weg, omdat scholen er nu financieel op achteruitgaan als ze groter worden. Dekker verwacht in de loop van volgend jaar met een wetsvoorstel te komen. De nieuwe bekostiging zal naar zijn inschatting niet eerder dan augustus 2016 ingaan.

Krimp

De komende jaren neemt het aantal basisschoolleerlingen af. In 2020 wordt een gemiddelde daling van 9 procent verwacht, in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.