Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kleine lichtpuntjes ondanks vraaguitval

De vraag naar kinderopvang neemt nog steeds af, dat wordt duidelijk uit de vraaguitvalenquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar er zijn signalen die aantonen dat het volgend jaar beter moet gaan. Een derde van de ondernemers in de dagopvang ziet een stabilisatie van de vraag, in de bso is dit zelfs 45 procent. De Brancheorganisatie zegt dat als de vraaguitval blijft afnemen, er in 2015 sprake kan zijn van stabilisatie van de vraag naar kinderopvang.
Kleine lichtpuntjes ondanks vraaguitval
Foto: AFP

Dat klinkt allemaal mooi, maar het zijn wel prognoses. De feiten tonen aan dat ondernemers in de kinderopvang nog altijd te kampen hebben met vraaguitval en dat de bodem nog niet bereikt is. Brancheorganisatie Kinderopvang ondervroeg ongeveer tweehonderd leden naar de resultaten van de eerste zes maanden van 2014. De vraaguitval geldt nog altijd voor de helft van de ondernemers in de dagopvang en ongeveer twee vijfde in de buitenschoolse opvang. De gemiddelde vraaguitval is het hoogst in de dagopvang: 5 procent, daarna volgt de buitenschoolse opvang met ruim 3 procent en in de gastouderopvang was de vraaguitval ongeveer 2 procent in het eerste half jaar van 2014.

Dagopvang

De dagopvang in Nederland heeft het nog altijd moeilijk. Ruim de helft van de ondernemers had tot nu toe te maken met vraaguitval in 2014. Oorzaken hiervoor zijn de bezuinigingen op de kinderopvang waardoor de kinderopvang duurder is geworden, maar in veel gevallen verloren ouders ook hun baan. Bij één op de tien is de overstap naar peuterspeelzalen een oorzaak voor vraaguitval. De meeste vraaguitval etaleert zich in het minder afnemen van dagen of dagdelen. Toch zijn er ook ondernemers die groei zien (één op de tien) en een derde van de ondernemers ziet een stabilisatie van de vraag.

Buitenschoolse opvang

Iets gunstiger verhalen zijn er in de buitenschoolse opvang. Daar had een derde van de ondernemers in de eerste zes maanden van 2014 last van vraaguitval. Opvallend is dat 45 procent een stabilisatie ziet van de vraag. Dat is maar iets minder dan de helft. 15 procent zag de vraag naar buitenschoolse opvang zelfs toenemen. Veel ouders die de bso opzeggen (40 procent) doen dat omdat ze hun baan zijn verloren.

Gastouderopvang

In de gastouderopvang is er sprake van vraaguitval bij ongeveer een derde van de ondernemers. Dat komt omdat opvang duurder is geworden door de bezuinigingen en omdat ouders hun baan verloren. Bij één vijfde is de krimp een oorzaak. Het is slecht nieuws voor de gastouderopvang dat de meeste vraaguitval zich etaleert in volledige opzegging. Gelukkig zijn er in de gastouderopvang ook ondernemers met positiever nieuws: ongeveer één vijfde zag de vraag stabiliseren en bij bijna een derde is er sprake van (lichte) groei.

Stabilisatie

Dat er nog steeds sprake is van vraaguitval is zorgelijk, want dat betekent dat de bodem nog niet bereikt is. Toch is het gunstig dat de forse vraaguitval van 2013 achter ons ligt. De vraaguitval neemt af. Als dat zich in dit tempo blijft ontwikkelen, zou er in 2015 wel eens sprake kunnen zijn van stabilisatie. Dit meldt de Brancheorganisatie. Voor de tweede helft van 2014 verwacht de organisatie nog wel vraaguitval.

Bekijk hier de analyse van de Brancheorganisatie.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.