Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderrechten kunnen altijd beter’

Kinderombudsman Marc Dullaert vroeg onlangs in Kinderrechtenmonitor aandacht voor de rechten van het kind. Hij deelde vier speerpunten met het kabinet. Martin van Rijn, coördinerend bewindspersoon Kinderrechten, reageert op de aanbevelingen van Dullaert. ‘Het kabinet moet ernaar blijven streven de positie van kinderen verder te verbeteren.'
‘Kinderrechten kunnen altijd beter’
Foto: ANP

Dullaert vindt dat het kind centraal moet staan bij alle kindgerelateerde wet- en regelgeving. Van Rijn vindt dat het kabinet aan deze wens heeft voldaan bij, bijvoorbeeld, de Jeugdwet en de Wet passend onderwijs. ‘De beide wetten gaan uit van de mogelijkheden van kinderen. Ouders en kinderen dienen zoveel mogelijk de regie te hebben over hun eigen leven.’

Kinderparticipatie

De Kinderombudsman gaat nog een stapje verder. Hij ziet graag dat kinderen de mogelijkheid krijgen om te participeren bij de totstandkoming van beleid. Voor de nieuwe Jeugdwet is door de VNG en het transitiebureau ondersteuningsmateriaal ontwikkeld hoe gemeenten ouders en kinderen bij het jeugdbeleid kunnen betrekken. Van Rijn geeft toe dat dit nog niet bij alle gemeenten voldoende uit de verf is gekomen en besteedt er daarom dit jaar extra aandacht aan.

Jongeren

Jongeren worden al wel steeds vaker bij beleid betrokken. Zo organiseerden de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid de Voordejeugddag. Dankzij de Nationale Jeugdraad vond in april 2014 het Nationaal Jeugddebat plaats voor kinderen van 12 tot 16 jaar. Daar is door minister Schippers een 24-uurs Challenge beloofd waar jongeren van 14 tot 22 jaar nog beter betrokken worden bij de uitwerking en ontwikkeling van voor hen belangrijke zaken. In november 2014 vond deze Challenge-dag met succes plaats.

Jeugdmonitor

De derde aanbeveling van de Kinderombudsman is het zichtbaar maken van het kind in de statistieken. Het ministerie van Volksgezondheid laat jaarlijkse een Landelijke jeugdmonitor maken waarin een breed overzicht wordt gegeven van hoe Nederlandse kinderen en jongeren leven. Nu de jeugdzorg sinds 1 januari 2015 onder de gemeenten valt, komt er ook meer toezicht op lokale cijfers.  Verder belooft Van Rijn de Kinderombudsman meer zicht op de situatie van kinderen in het onderwijs. ‘In de tweejaarlijkse monitor sociale veiligheid is o.a. aandacht voor veiligheid, geweld en pesten.’

Kwetsbare kinderen

Als laatste vroeg de Kinderombudsman aandacht voor de  bescherming en voorzieningen van vooral de kwetsbare kinderen. Van Rijn zegt dat het kabinet inzet op het bestrijden van armoede onder kinderen. Dat betekent subsidie voor o.a. het Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld. Zij zetten zich in om kinderen uit arme huishoudens te laten participeren in de buurt. Van Rijn wijst ook op het plan van aanpak tegen pesten dat op 20 januari 2015 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit wetsvoorstel verplicht scholen om actief zorg te dragen voor een sociaal veilig leerklimaat.

Kwaliteit kinderopvang

Er is weinig aandacht voor de kinderopvang in de monitor. Wel zegt Van Rijn nog kort dat de kwaliteit van de kinderopvang een belangrijk aandachtspunt is voor zowel het Rijk als de sector. ‘Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen.’ Van Rijn verwijst naar de herijking van de kwaliteitseisen van de kinderopvang die op dit moment onderzocht wordt. Ook belooft hij ‘een verdere professionalisering van het toezicht en handhaving op kinderopvang door gemeenten’.

Download hier de brief >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.