Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UPDATE: Nysa wil dat kinderopvangtoeslag wordt doorbetaald bij corona-sluiting gastouderopvang

De kinderopvangtoeslag die ouders ontvangen voor gastouderopvang moet ook worden doorbetaald tijdens de verplichte sluiting van de gastouderopvang als gevolg van corona-gerelateerde klachten, vindt Stichting Nysa. BOinK adviseert ouders met klem om daarover nog geen afspraken te maken, tot er meer duidelijk is vanuit SZW.
iStock

Wanneer een gastouder tijdelijk de deuren moet sluiten vanwege corona-gerelateerde klachten (testen/quarantaine van gastouder en/of huisgenoten, tot de uitslag van de test(en) is ontvangen, of eventueel positief is), wil de brancheorganisatie voor gastouders, Stichting Nysa, dat de kinderopvangtoeslag worden doorbetaald. Stichting Nysa heeft een addendum opgesteld, waarin gast- en vraagouders dit kunnen vastleggen.

BOinK

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK), adviseert ouders met klem dit addendum niet te ondertekenen. ‘Wat doet de ouder die op dat moment geen opvang heeft? Die de opvanguren opneemt bij een andere gastouder? En in welke mate verschilt de huidige situatie met wanneer de gastouder gewoon ziek is? De tekst van het addendum moet eerst juridisch getoetst worden en in lijn zijn met door SZW bekrachtigde uitspraken. Tot die tijd roep ik ouders met klem op dit niet te ondertekenen.’

Informatie Belastingdienst

Stichting Nysa roept op om verdere berichtgeving van de Belastingdienst af te wachten (de Belastingdienst zal binnen 14 dagen meer informatie over het addendum plaatsen op haar website), en niet zelf te bellen met de Belastingdienst vanwege de huidige drukte.

Stichting Nysa schreef een brandbrief aan SZW over gastouders die tot de risicogroep behoren. Een tijdelijke sluiting door de gastouders vanwege ziekteverschijnselen of omdat zij zich laten testen, is geen gedwongen sluiting door de overheid, stelden de brancheorganisaties BK en BMK. Gabriella Wijnberg van Nysa meent van wel. ‘De sluiting is in onze visie wel degelijk afgedwongen door overheidsmaatregelen en dus houden de vraagouders recht op toeslag.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.