Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangsector zet actief in op snelle gegevenslevering KOT

Een brede coalitie van partijen uit de kinderopvangbranche heeft de handen ineengeslagen om de Belastingdienst/Toeslagen te voorzien van snelle en betrouwbare opvanggegevens. Met een intentieverklaring willen partijen er naar streven dat alle aanbieders van kinderopvang deelnemen aan de maandelijkse gegevenslevering aan Toeslagen. Daarmee wordt de kans dat ouders (veel) toeslag moeten terugbetalen kleiner.
kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

Sectororganisaties BK, BMK, BOinK, Sociaal Werk Nederland, Voor Werkende Ouders en uitvoerende kennisorganisatie Waarborgfonds Kinderopvang hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend. Medio 2018 is in nauwe samenwerking tussen de overheid en sectorpartijen begonnen aan het Verbetertraject Toeslagen. Eén van de punten die voortkomen uit dit verbetertraject is de maandelijkse gegevenslevering door kinderopvangorganisaties aan Toeslagen. Met het aanleveren van gegevens per maand (in plaats van per jaar) kan Toeslagen veel sneller signaleren of ouders teveel of te weinig toeslag ontvangen. Door ouders hierop te attenderen heeft Toeslagen een instrument om hoge terugvorderingen en nabetalingen te voorkomen.

Bouwen aan vertrouwen

Onlangs werd bekend dat de voorgenomen verplichte maandelijkse gegevenslevering is uitgesteld en bij wet vastgelegd gaat worden. De sector heeft nu zelf verantwoordelijkheid genomen door vooruitlopend op het verplicht stellen van deze maandelijkse aanlevering hier proactief mee aan de slag te gaan, ouders te informeren en houders te faciliteren.

Deuk opgelopen

Door de toeslagaffaire heeft het vertrouwen in de kinderopvangtoeslag een grote deuk opgelopen. Daarom is het van groot belang dat houders gegevens leveren, zodat ouders niet in de problemen komen en zodoende vertrouwen houden of krijgen in de uitvoering van de toeslagen. Zo kan hopelijk ook het niet-gebruik van de Kinderopvangtoeslag door ouders die er eigenlijk wel recht op hebben, worden verminderd. De maandelijkse gegevenslevering kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren..

Ondersteuning kinderopvangorganisaties

Het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang en Toeslagen hebben de intentie uitgesproken om houders, die nu de maandelijkse gegevenslevering nog niet (goed) doen, te ondersteunen en te helpen aansluiten. Daarnaast zullen de sectorpartijen in samenwerking met Toeslagen en het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid webinars gaan organiseren ter ondersteuning van kinderopvangorganisaties die nog niet aan maandelijkse gegevenslevering doen.

Waardering SZW en Toeslagen

Het ministerie van SZW en Toeslagen werken sinds 2018 samen met de brancheorganisaties en oudervertegenwoordigingen aan het Verbetertraject Kinderopvangtoeslag. Het ministerie van SZW en Toeslagen waarderen de intentieverklaring zeer als uitgesproken steun en de grote betrokkenheid van de opstellers van deze intentieverklaring in de gezamenlijk ingezette weg naar verbeteringen in de kinderopvangtoeslag.

Download hier de Intentieverklaring Maandelijkse Gegevenslevering

Download hier de Kamerbrief Voortgang Verbetertraject Kinderopvangtoeslag

Het kabinet heeft besloten dat de Verplichte Gegevensaanlevering bij de Belastingdienst door kinderopvangorganisaties bij wet geregeld gaat worden. Dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kan deze verplichting niet al in 2021 in werking treden. De ingroeiperiode, die volgens minister Koolmees van SZW overigens succesvol is, wordt daarmee verlengd. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.