Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangorganisaties en Belastingdienst gaan intensiever gegevens uitwisselen

De gegevensuitwisseling tussen kinderopvangorganisaties en de Belastingdienst gaat vanaf halverwege 2020 intensiever worden. Dat heeft alles te maken met het verbetertraject van de kinderopvangtoeslag.
iStock

Dit schrijft staatssecretaris Tamara van Ark in een verzamelbrief kinderopvang. De Belastingdienst is bezig met een verbetertraject van de kinderopvangtoeslag. Branchepartijen, kinderopvangorganisaties, BOinK en het ministerie zijn nauw bij deze operatie betrokken. Het idee is dat een maandelijkse gegevensuitwisseling over het daadwerkelijk aantal afgenomen uren opvang duidelijkheid geeft of dat wel strookt met de opgegeven schatting van het aantal uren. Hiermee moet voorkomen worden dat ouders later te maken krijgen met hoge naheffingen.

Pilot

De Belastingdienst heeft uitgewerkt hoe het inwinnen van gegevens bij kinderopvangorganisaties uitgebreid kan worden. Hiervoor zal de wetgeving aangepast moeten worden. In de pilot die momenteel loopt wordt onderzocht hoe de ontvangen gegevens het beste gebruikt kunnen worden. Medio 2020 moeten zoveel mogelijk kinderopvangorganisatie op maandelijkse basis gegevens uitwisselen met de Belastingdienst.

Doelgroepstatus

In het verbetertraject is veel aandacht voor ouders met een doelgroepstatus. Dit zijn ouders met een verhoogde kans op terugvorderingen. Dit kunnen ouders zijn die studeren, die re-integreren of die inburgeren. Het idee is dat publieke gegevensleveranciers zoals UWV en DUO gegevens uitwisselen met de Belastingdienst over het aantal gewerkte uren van deze groep.

App

Op ICT-gebied is ook het één en ander verbeterd. De website is beter te gebruiken via een mobiel apparaat en er wordt een app ontwikkeld. Ouders hebben mee gedacht over hoe zo’n app eruit moet zien.

Maximum gebruik bso doelgroep-ouders

Het voornemen van staatssecretaris Van Ark om het maximum aantal uren dat doelgroep-ouders met kinderen op de buitenschoolse opvang mogen aanvragen te veranderen, wordt teuggedraaid. Het maximum aantal uur zou 230 uur per kind zijn, maar er is zo’n kleine groep doelgroep-ouders die dit aantal uren daadwerkelijk aanvraagt, dat Van Ark geen reden ziet om de regelgeving aan te passen.

Verkenning

Ook deel van het verbetertraject is een verkenning naar het gebruik van een vastgesteld inkomen (t-2) en het introduceren van een gedeeltelijk voorschot. Een rapport hierover wordt later dit jaar verwacht. Tijdens het gehele verbetertraject van de Belastingdienst wordt bijgehouden of doelstellingen behaald worden of dat er eventueel bijgestuurd moet worden. In de tweede helft van 2019 krijgt de Tweede Kamer een update van de voortgang van het verbetertraject.

BOinK is actief betrokken bij het verbetertraject van de kinderopvangtoeslag. In speciale paneloverleggen passeren de verschillende thema’s de revue. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.