Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangbranche kijkt uit naar ‘volgende stap’

In de kinderopvangbranche wordt voorzichtig positief gereageerd op twee dagdelen opvang voor alle peuters. Belangenorganisaties hopen dat de volgende stap naar meer integratie van doelgroepen snel wordt gezet.
1. Kinderopvang kijkt uit naar volgende stap.jpg
‘Het SER-advies ‘Gelijk goed van start’ geeft minister Asscher voldoende aanknopingspunten. Hij zou hier zo snel mogelijk werk van moeten maken‘

Dit laatste vindt bijvoorbeeld de FNV. De stap die minister Asscher zet om de peuteropvang van kinderen van niet werkende ouders te financiering is een eerste, maar nu moet er worden doorgezet.  ‘Het SER-advies ‘Gelijk goed van start’ geeft minister Asscher daarin voldoende aanknopingspunten. Hij zou hier zo snel mogelijk werk van moeten maken‘, zegt Catelene Passchier vicevoorzitter van FNV.

Advies SER

Minister Asscher gaf tijdens de presentatie van de investeringsplannen in peuters aan blij te zijn met deze ‘eerste stap die hopelijk een stap is naar meer.’ Daarmee doelt hij op het advies van de SER en de wens van de branche om alle peuters een gratis ontwikkelrecht van 16 uur per week te gunnen. Voor nu is er voor dit plan echter nog geen geld beschikbaar.

Doorbraak in de kinderopvang

Op Twitter reageren kinderopvangprofessionals positief op deze eerste stap. ‘Laten we snel de volgende stap zetten!’, schrijft Paulien Schellart, directeur van Kober en Corine Laurant, directeur-bestuurder van Kinderopvang Purmerend twittert ‘Blij dat het kabinet de gemeenten wil ondersteunen!’ Het FCB spreekt van een ‘belangrijke ontwikkeling’ en PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemt het een ‘doorbraak in de kinderopvang’.

Over zes jaar

Catelene Passchier van FNV heeft haar vraagtekens over de planning van zes jaar voordat er voor alle peuters een opvangplek gerealiseerd moet zijn. ‘Ik snap niet dat dit zes jaar moet duren voordat het geregeld is. Zeker niet als er al een SER-advies ligt.’ Ook zou zij graag zien dat de schotten tussen kinderopvangvoorzieningen volledig komen te verdwijnen zodat alle kinderen dezelfde pedagogische begeleiding krijgen.

Eerder al reageerde BOinK-voorman Gjalt Jellesma kritisch op de twee dagdelen die minister Asscher nu mogelijk maakt. ‘In twee dagen per week kun je echt iets betekenen voor peuters met bijvoorbeeld een taalachterstand. In acht uur per week lukt het je niet.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.