Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Kinderopvang wordt voor een onmogelijke opdracht geplaatst’

Aan de ene kant de roep om meer kwaliteit en aan de andere kant de roep van ouders om meer flexibiliteit: BOinK vindt dat de kinderopvang inmiddels voor een onmogelijke opdracht staat. Met de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, wordt het voor kinderopvangorganisaties immers steeds lastiger om de gewenste pedagogische kwaliteit te leveren.
'Kinderopvang wordt voor een onmogelijke opdracht geplaatst'
Foto: ANP Xtra

Dit meldt BOinK in een persbericht naar aanleiding van de plannen in Groningen waar SKSG en Randstad gezamenlijk maatwerkopvang gaan aanbieden voor flexwerkers.

Uitzendbureau Randstad gaat samenwerken met kinderopvangorganisatie SKSG. De steeds groter wordende groep ouders met een flexibele baan heeft moeite om flexibele opvang te vinden die aansluit bij hun flexibele agenda. Randstad wil het project landelijk uit gaan rollen. Lees meer

Stabiele groep

‘De toenemende vraag naar flexibele opvang lijkt onomkeerbaar, maar staat op gespannen voet met de wetenschappelijke inzichten hoe kinderopvang het beste georganiseerd kan worden’, aldus BOinK. Kinderen, zeker jonge kinderen, hebben baat bij stabiliteit op een groep met vaste pedagogisch medewerkers en kinderen. Toch hebben ouders in de praktijk een andere vraag. Dat botst nogal eens.

Gastouderopvang

Of het concept in Groningen voor maatwerkopvang nieuw is, betwijfelt BOinK in het persbericht. Veel andere kinderopvangaanbieders spelen al veel langer in op de behoefte en vraag van ouders. Gastouderopvang is bij uitstek een geschikte opvangvorm voor ouders die flexwerken.

Imago

‘Hoe moet de kinderopvangbranche voldoen aan de eis van goede pedagogiek als kinderen op wisselende tijdstippen worden gebracht en soms zelfs maar enkele uren per week op een kinderdagverblijf zijn?’ vraagt BOinK zich af. Imagoschade ligt op de loer, want het lijkt zo net of professionele kinderopvang uitwisselbaar is met andere vormen van kortdurende opvang. BOinK vreest dat dit een bedreiging vormt voor adequate financiering en continuering van professionele kinderopvang.

4 REACTIES

 1. Sluit me aan bij BEKO, flexibele opvang betkent geen puinhoop!!
  Wat blijven ze toch ouderwets denken bij BOINK. Ik vraag me vaak af voor welke doelgroep ze praten. En verstand van flexibele kinderopvang hebben ze echt niet. Klokje Rond is de meest flexibele kinderopvang van Nederland en hebben, net als collega BEKO, een zeer goed doordacht, uitgewerkt en doorgevoerd pedagogisch beleid. Wel vaste leidsters, wel een goed ontwikkelingsklimaat (zie onze GGD rapporten).
  Kortom, BOINK moet zich echt gaan updaten, dus bij deze wederom een uitnodiging om eens te komen kijken en ervaren. Maak er een mooie combi van bij Klokje Rond en BEKO, lekker licht bij elkaar en meerdere ervatingen!
  We heten de heer Jellesma en zijn bestuur dan ook van harte welkom bij Kinderopvang Klokje Rond, flexibele opvang en een bewuste keuze van ouders!

 2. Lees alle reacties
 3. Betreft gewoon marktwerking. Iedere ouder neemt wat hij/zij nodig heeft en kiest hetgeen wat het best bij hem/haar past. Daarnaast betaal je voor echt(!) flex doorgaans een hoger uurtarief variërend tussen de 8 en 9,5 per uur. Dat kan ook niet anders exploitatie en wet/regelgeving in ogenschouw genomen. Het is aan ouders om uit te rekenen wat wel en niet kan, zolang de organisatie maar duidelijk uitleg geeft rondom het prijsbeleid. Ik vind de nieuwswaarde van deze berichten dan ook achterhaald en de aandacht die boink eraan geeft totaal niet nodig.

 4. Bij KC ‘Leutje Laiverds’ in Groningen word ook gewerkt op basis van afname uren. Wel hebben wij vast personeel op de groep staan waardoor er voor de kinderen altijd een vertrouwd gezicht aanwezig is. Ouders kunnen hun kinderen op elk gewenst moment brengen en/of halen (met uitzondering van rustmomenten aan tafel). Voor vele ouders (bijv in de zorg en/of studenten) is het een hele uitkomst om flexibele opvang te bieden.

 5. Bij Beko kinderopvang in Helmond en Bakel wordt gewerkt op basis van afname van uren en een grote flexibiliteit. Boink zou eens moeten komen kijken hoe wij , met onze werkwijze gebaseerd op Reggio Emilia en het open deur beleid, een erg goed en veilig pedagogisch klimaat weten te creëren waarbinnen kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ik wil de discussie graag aan gaan met hen om aan te tonen dat het voor kinderen niet slecht hoeft te zijn als er veel flexibeler gewerkt wordt en ouders betalen wat ze werkelijk afnemen ipv dagdelen waar ze onnodig uren van af moeten nemen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.