Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Kinderopvang vreest faillissementen door Wet IKK

‘Als wij de daadwerkelijke kosten hadden geweten van de doorvoering van de wet IKK, hadden we nooit getekend.’ Dat zegt Saskia Speelman namens de Brancheorganisatie Kinderopvang. De sector vreest een nieuwe crisis nu blijkt dat de daadwerkelijke kosten hoger liggen dan de eerdere ramingen.
Debitieurenbeheer-fotolia.jpg
‘Als die voor kosten komen te staan zoals die nu berekend zijn

Nu de Wet IKK door de Tweede én Eerste Kamer is aangenomen, krijgt de kinderopvangbranche te kampen met de nadelige effecten. De hardste klappen worden verwacht bij de middelgrote kinderopvangorganisaties.  ‘Er zijn veel organisaties die net het hoofd boven water hielden toen er bezuinigd werd in de kinderopvang. Toen die bezuinigingen werden teruggedraaid hebben zij weer geïnvesteerd, sommigen maakten een doorstart.’

Geen reserve

Volgens Speelman hebben veel van deze organisaties niet genoeg reserves. ‘Als die voor kosten komen te staan zoals die nu berekend zijn, gaan ze failliet.’
Maar waar ging het fout? Speelman: ‘Wat wij niet hebben overzien is hoe de berekeningen van de kosten daadwerkelijk zouden uitpakken. Het ministerie heeft ramingen laten maken die niet matchen met de realiteit.’

Buitenhek

De brancheorganisatie heeft de kosten na laten rekenen door Ed Buitenhek, die concludeerde dat de kostenramingen van de minister voor het wetsvoorstel Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) te optimistisch zijn. Speelman: ‘De berekeningen van het ministerie klopten niet. Als we de daadwerkelijke kosten hadden geweten, hadden we als brancheorganisatie nooit getekend.’ Speelman noemt als voorbeeld het aantal pedagogisch medewerkers die in de nieuwe wet op een babygroep moeten staan. ‘Dat valt in de realiteit vele malen duurder uit dan het ministerie had geraamd.’ Deze kosten worden niet voldoend gedekt door de verhoging van het uurtarief in de dagopvang.

Jojo-effect

Zoals het er nu uitziet bestaat het risico dat ouders ‘exorbitant meer moeten gaan betalen’. Zij die dat niet kunnen houden hun kinderen thuis, waardoor er weer een jojo-effect in de opvang ontstaat en faillissement dreigt voor organisaties. ‘Of de overheid moet de kosten nog meer compenseren’, stelt Speelman. ‘We willen vooral dat de kinderopvang er kan zijn voor álle kinderen, zodat elk kind gelijke kansen krijgt op ontwikkeling.’

Demissionair minister Asscher geeft donderdagochtend deze reactie:

 

 

 

 

Lees hier het verslag van het kostenonderzoek door Buitenhek.

Als gevolg van de Wet IKK gaat de maximum uurprijs voor de dagopvang in 2018 met € 0,32 omhoog en de uurprijs voor de bso met € 0,26 omlaag. Dit schrijft demissionair minister Asscher in zijn antwoorden aan de Commissie van SZW. Lees meer

11 REACTIES

 1. Alleen maar onduidelijkheid.
  Eerst presenteren dat een en ander ingaat vanaf 1 januari 2018. Ik ben er in Maart mee aan de slag gegaan en zou er in principe klaar voor zijn… dan toch stekker er uit.
  Financiering wordt ook uitgesteld. Hoe kan je zo beleid maken? Ik word er niet direct vrolijk van maak er maar het beste van.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik sluit me aan bij het bericht van M. Mulder.
  Moedeloos word ik van al die veranderingen die wéér voor verbetering van de kwaliteit moeten zorgen.
  Jaar in jaar uit horen we niet anders dan dat de kwaliteit slecht is, ondanks al die " verbeterpunten. " Wanneer is het genoeg? Eindelijk groeit de kinderopvang weer. Ook wij hebben net aan de crisis overleeft. En nu komen deze ingrijpende maatregelen.

 4. En daarom ben ik al jaren geen lid meer van de Branchevereniging. Personeel kost minimaal 25 euro per uur (loon, verzekeringen, pensioen, etc.etc.) Een kind per uur levert 7,00 op. Dat zou dus minimaal 4 kinderen per leidster zijn. Ik heb het nog niet over overhead, huisvesting, voeding. Is er nou niemand in de Branchevereniging die van kosten/baten weet? Zo ook het in dienst nemen van een HBO-er. Ik heb er geen geld voor. En overheid, hou toch es op! Het wordt voor ons onwerkbaar! Ik ben het behoorlijk zat ondertussen (al jaaaaaren…)

 5. Dat Speelman nu gaat mokken over de berekening snap ik niet waarom niet meegerekend had je dit kunnen voorkomen.
  Als ouders graag willen werken moeten ze ook bereid zijn ervoor te willen betalen en kwaliteit kost geld.
  Terwijl er toch al flink tegemoet gekomen word door de belasting. Als je niet wil of kan betalen voor opvang blijf je lekker gezellig met je kindje thuis.

 6. De kinderopvang in Nederland is de enige branche waarin de overheid steeds meer op de voorgrond treedt door steeds meer regels dwingend op te leggen. Is de branche zoveel minder professioneel dan het onderwijs, waar de overheid veel meer op afstand staat? Is het kinderdagverblijf zoveel gevaarlijker dan het gemiddelde huishouden, zodat daar zwaarder gecontroleerd moet worden? Kinderen op zomerkampen, bij sportverenigingen en op straat zijn kennellijk veel minder in gevaar dan in de kinderopvang, want ook daar is de hoeveelheid regels veel minder.
  De regels zijn zodanig strak dat ondernemers en ouders geen keus geboden wordt: de enige beschikbare kwaliteit is de enige haalbare is de enige goede is de hoogste kwaliteit.
  Dat is ontzettend jammer, want het beperkt uiteindelijk de diversiteit en de toegankelijkheid van de konderopvang voor álle kinderen in ons land.

 7. ik hoor de minister vorige week nog zeggen dat
  kinderopvang voor iedereen moet zijn , rijk en arm.
  Veel goede dingen in deze wet .
  Maar roepen dat er financiële compensatie is met 32 cent erbij…….. Hij vergeet de 26 cent eraf bij de BSO . die paar kinderen die je daar extra mag staan op geen enkel wijze in verhouding met extra leiding op de dagopvanggroep.
  Bijna alle BSO's zijn al duurder dan huidig maximaal uurtarief ( 6.69) 26 cent eraf betekend naar mijn idee dat er weer veel sleutelkinderen gaan komen , die met 9 a 10 jaar al alleen thuis mogen blijven .
  enorme kwaliteitsslag zal dat geven ….

 8. Wordt de sector nu financieel gecompenseerd op basis van de werkelijke kostenstijging of op basis van de metacijfers van SZW, die zoals reeds is aangetoond door o.a. Buitenhek aantoonbaar niet kloppen?Ik ben benieuwd wanneer SZW dit gaat repareren. Kindercentra hebben nu geen andere keus dan hun werkelijke kostenstijgingen vanaf 1 januari 2018 door te rekenen op basis van hetgeen nu bekend is. Dat betekent bij bijna alle kindercentra een uurprijs die hoger zal liggen dan de hoogte van de uurvergoeding door de overheid. En dat is nou niet echt bevorderend voor de toegankelijkheid, de innovatie en verhoging van de kwaliteit van de kinderopvangsector.

 9. Lieve Mevrouw Speelman
  Wellicht had u eerder en beter moeten luisteren naar uw branche !!
  Alleen de kindleidsterratio aanpassing voor baby's kost mij €180000 omzet, die ga ik voor ouders niet repareren met € 0,32 extra toeslag. Dus ja ouders krijgen de rekening gepresenteerd en wie zijn daar het meest de dupe van ??
  Precies de achterban of moet ik zeggen achterbannetje van Proleet Asscher.

 10. Op de reactie van Lodewijk Asscher; branche heeft inderdaad de wet ondertekend, maar niet deze dramatische uitwerking. De BKR regels zijn veel strenger uitgewerkt dan de wet beoogt! Daar waar ik nu 8 kinderen van 0 mag hebben op een groep met 2 medewerkers straks nog maar 4! Dat is een halvering en heeft niets met 4 naar 3 te maken. De wet is prima; niemand is tegen meer kwaliteit, maar de uitwerking van de BKR is slecht en hiervoor is onderzoek nodig VOORDAT de regel in werking treedt, niet zoals Asscher voorstel NA de inwerkingtreding van deze wet. Dit is voor iedereen slecht: 1. ouders gaan veel meer betalen. 2. ondernemers: net weer opkrabbelende ondernemers uit de vorige crisis zullen omvallen 3. werknemers; als er bedrijven omvallen kost dat ook straks misschien jou baan.
  Ik stel voor als dit doorgaat om actie te gaan voeren! Dit kan niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.