Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang tot 28 april gesloten, compensatieregeling ouders verlengd

Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen blijven tot 28 april gesloten, behalve voor kinderen van ouders met essentiële beroepen. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. Ook de compensatiemaatregelen voor ouders worden verlengd. Over de situatie na 28 april bestaat nog geen duidelijkheid.    

De maatregelen van het kabinet geven nog geen duidelijkheid over de situatie in de meivakantie. Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvangorganisaties overvraagd, aldus de BK. Zij zouden dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang.

Direct na de bekendmaking van het kabinet volgde er spoedoverleg tussen de brancheorganisaties BK, BMK en Boink en staatssecretaris Van Ark van het ministerie van SZW. De samenwerkende kinderopvangorganisaties hebben hun zorgen duidelijk kenbaar gemaakt. De wens is helder: kinderopvang en onderwijs dienen te worden gelijkgeschakeld, met oog voor het belang van ouders en kinderen. Op donderdag 2 april wordt het overleg met de staatssecretaris hervat.

Verlenging compensatieregeling

Ook de door de brancheorganisaties en het ministerie afgesloten compensatieregeling wordt verlengd. Alle ouders die hun kinderen vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, worden door de overheid gecompenseerd tot het maximum uurtarief zoals dit geldt voor de kinderopvangtoeslag.

Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. Om ouders volledig te vergoeden voor de gemaakte kosten, betalen kinderopvangorganisaties ook het deel terug dat boven het maximum uurtarief ligt.

De betrokken partijen werken nog uit hoe de compensatieregeling kan worden uitgevoerd. De vraag is niet óf de compensatie er komt, maar hóe, aldus de BK. ‘Het is een complexe puzzel die we in korte tijd moeten realiseren en waaraan met vereende krachten wordt gewerkt. Het doel van alle partijen is om te komen tot een uitvoering die snel is, rekening houdt met de privacy van ouders en rekening houdt met de enorme workload die er al ligt bij overheidsinstanties.’

De compensatieregeling in het kort

Zoals gezegd geldt de compensatieregeling alleen voor ouders die hun facturen gewoon doorbetalen. Zij krijgen de kosten voor kinderopvang gedurende de sluitingsperiode volledig vergoed.

  • De overheid compenseert de eigen bijdrage van ouders tot de maximale uurtarieven die door de Belastingdienst worden vergoed (in kindercentra: € 8,17 (kdv) en € 7,02 (bso)).
  • Als de uurtarieven van een organisatie de maximum uurtarieven van de overheid overstijgen, wordt dit deel van de kosten door de kindercentra aan ouders vergoed.

2 REACTIES

  1. Ik hoop echt dat er rekening wordt gehouden met GOB’s die nu 60 uur per week moeten werken en die bij compensatie tot de max. € 6,27 een inkomstendaling van ca. 70% kunnen verwachten door o.a. de hoge tarieven van de gastouders.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.