Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang steeds vaker in handen investeerders

Kinderopvang steeds vaker in handen investeerders

Kinderopvang Catalpa staat te koop voor 26.000 euro per kindplaats. Tel uit je winst, want Catalpa vangt ongeveer 30.000 kinderen per week op. Veel geld, maar volgens zakenbankiers in dagblad De Pers staan er bijna gegarandeerde inkomsten tegenover, zelfs als het economisch wat minder gaat.

Schaalvergroting
Kinderopvangorganisatie Skon is al in handen van een investeerder: texielmiljonair Jan Zeeman. De verwachting is dat de overname van Catalpa te duur is voor concurrenten zodat ook zij in handen zullen vallen van Nederlandse en Britse opkoopfondsen. Bas Beek van kinderopvangorganisatie Compananny vraagt zich in De Pers af of de schaalvergroting in de kinderopvang heeft bijgedragen aan het verbeteren van de dienstverlening. Zijn conclusie: ‘Het ging alleen maar om groter worden (….) en heeft eerder geleid tot verschraling. Ik wil de beste blijven. Als dat alleen kan door klein te blijven, dan is dat maar zo.’

Hogere tarieven
Dat betekent niet dat de verkoop van Catalpa oninteressant is voor kinderopvangorganisaties die klein willen blijven. Omdat opkoopfondsen hun investering zo snel mogelijk willen terugverdienen, zullen de tarieven omhoog gaan. Daar zullen ook de kleine organisaties op de lange termijn in mee moeten gaan, is de voorspelling in de krant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.