Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang Rotterdam voorkomt massaontslag

Marijn Klok
De Rotterdamse kinderopvang heeft honderden ontslagen voorkomen door een plan van de wethouder onderwijs, jeugd en gezin ongedaan te maken, zo meldt het AD. De wethouder eist niet langer dat op elke peutergroep minimaal één hbo’er staat.
1Peuters-Fotolia.jpg
De Rotterdamse kinderopvang heeft honderden ontslagen voorkomen door een plan van de wethouder onderwijs

Wethouder Hugo de Jonge kondigde vorig jaar grote veranderingen aan voor de kinderopvang in Rotterdam. Het verschil tussen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zou verdwijnen, zodat alle peuters – met en zonder achterstand – voortaan dezelfde voorschoolse opvang kregen. En elke peutergroep moest worden geleid door één mbo’er en één hbo’er. Wie niet aan die eis zou voldeed, kreeg geen subsidie meer.

Kritiek

De Rotterdamse kinderopvang was hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Werkgevers zouden honderden mbo’ers moeten ontslaan, en pedagogisch medewerkers op hbo-niveau zijn schaars en duurder. En een hbo-diploma maakt iemand niet meteen een betere pedagogisch medewerker, zo luidde de kritiek.

Alternatief plan

De organisaties voor peuterspeelzaalwerk en kinderopvang, schoolbesturen en roc’s bedachten daarom een alternatief plan: elke peutergroep krijgt minimaal vier uur per week coaching van een hbo’er of iemand met een associate degree (niveau tussen mbo-4 en hbo in). En daarbij wordt het overige personeel bijgeschoold.

Akkoord

Eind vorige week bleek dat de wethouder akkoord gaat met het tegenvoorstel, en de branche is opgelucht. Wat de betrokken partijen betreft wint iedereen: mbo’ers houden hun baan, werkgevers hoeven niet op zoek naar honderden dure hbo’ers, en de wens van de wethouder – betere kwaliteit – wordt toch ingewilligd door middel van de coaching en bijscholing.

Bron: AD

Lees hier de ambitieuze peuterplannen die wethouder Hugo de Jonge begin vorig jaar bekend maakte. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.