Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang verbiedt spelen op kunstgras

Kinderopvangorganisaties die gebruikmaken van kunstgras, bijvoorbeeld sport-bso’s, nemen maatregelen nadat spelen op kunstgras een risico voor de gezondheid is genoemd.
Kunstgras.jpg
Kinderopvangorganisatie SKDD (Doorn) heeft het gebruik van kunstgrasvelden aangescherpt en het spelen op deze velden verboden totdat duidelijk is wat de echte risico’s zijn. - Foto: ANP Photo

Een uitzending van Zembla bracht mogelijke gezondheidsgevaren van spelen op kunstgrasvelden aan het licht. Het gevaar is alleen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Dit fijngemalen rubber is meestal gemaakt van autobanden en is duidelijk zichtbaar als zwarte en soms gekleurde korrels tussen de kunststof grassprieten. Volgens de Zembla-uitzending bevatten de granulaatkorrels zink, lood, benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Kinderen zouden de stoffen in hun lichaam kunnen krijgen.

Onderzoek RIVM

Zowel sportverenigingen als andere voorzieningen waar kunstgras als speelplek wordt gebruikt, roeren zich na de uitzending. Het RIVM komt er niet goed vanaf, nu uit de Zembla-reportage blijkt dat hun conclusie dat kunstgras veilig is, gebaseerd is op zeer mager onderzoek. Het RIVM blijft bij het standpunt dat spelen op kunstgras veilig is, maar wil wel een verbeterd onderzoek doen naar de mogelijke gevaren van kunstgras. De organisatie adviseert ouders en verzorgers om kinderen te laten douchen nadat zij hebben gesport op kunstgras.

Verbod kunstgras

Kinderopvangorganisaties met kunstgrasveldjes of sportbso’s die gebruikmaken van sportvelden proberen ouders zo goed mogelijk te informeren over  de risico’s op hun velden. Kinderopvangorganisatie SKDD (Doorn) heeft het gebruik van kunstgrasvelden aangescherpt en het spelen op deze velden verboden totdat duidelijk is wat de echte risico’s zijn. Bij KION (Nijmegen) wordt op één sportbso uitgeweken naar een ander speelveld, de andere velden noemen zij veilig.

Beter toezicht

Pedagogisch medewerkers van SKDD die toch gebruikmaken van de velden, wordt gevraagd rekening te houden met de volgende maatregelen:  Iedereen wast altijd de handen na gebruik van het kunstgrasveld en voordat er iets wordt gegeten, schaafwonden opgelopen op het veld moeten direct worden behandeld, pm’ers moeten erop toezien dat kinderen niet met de korrels spelen of ze in de mond stoppen en zij moeten kinderen bijpraten over de mogelijke gevaren van het kunstgras. Als er ondanks het verbod toch gespeeld wordt op een veld met rubbergranulaat, worden ouders via het ouderportaal tijdig hierover ingelicht.

Nijmegen

De gemeente Nijmegen informeert inwoners ook over de risico’s van kunstgrasvelden. Kinderopvangorganisatie KION heeft dit bericht gedeeld met ouders en bevestigd dat er binnen KION bijna geen gebruik wordt gemaakt van kunstgrasvelden met het verkeerde rubber. Er is één uitzondering: de kinderen van bso Drakenfort wijken uit naar een ander sportveld, nu blijkt dat de voetbalclub waarmee zij samenwerkt mogelijk wel het gevaarlijke materiaal op het veld heeft liggen.

Het RIVM zette veelgestelde vragen over rubbergranulaat op een rij

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.