Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang Nederland presenteert uitkomsten kwaliteitsmonitor

Kinderopvang Nederland presenteert uitkomsten kwaliteitsmonitor

Kinderopvang Nederland, de holding van Allio, Partou en Skon, heeft de sector op de hoogte gebracht van de resultaten van de NCKO-Kwaliteitsmonitor. In deze nulmeting is vastgesteld dat de groepen van deze werkmaatschappijen vergelijkbaar scoren als het laatste algemene kwaliteitsonderzoek van het NCKO.

Basale pedagogische vaardigheden in orde
Hoewel de Kwaliteitsmonitor niet op precies dezelfde manier de kwaliteit meet als het NCKO-kwaliteitsonderzoeken, zijn wel dezelfde tendensen zichtbaar uit het laatste NCKO-onderzoek. De pedagogisch medewerkers beheersen de basale pedagogisch vaardigheden redelijk goed (ze gaan sensitief om met kinderen, tonen respect voor de autonomie en kunnen structureren en grenzen stellen). Op ontwikkelingsstimulering en het stimuleren van interacties tussen kinderen scoren de pedagogisch medewerkers beduidend minder. Ook in de groepen van KN is de kwaliteit op babygroepen en verticale groepen wat minder dan op horizontale dreumes- en peutergroepen.

Factoren in kwaliteit 
Het onderzoek bij KN is door NCKO ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar bepalende factoren in de pedagogisch kwaliteit. Dit heeft een aantal inzichten opgeleverd. Zo blijkt de pedagogische kwaliteit van pedagogisch medewerkers samen te hangen met het krijgen van vakinhoudelijke cursussen en coaching on the job, zoals VIB. Andere achtergrondkenmerken, zoals jaren werkervaring, leeftijd, BOL of BBL-opleiding, en niveau 3 of 4 lijken niet samen te hangen met de pedagogische kwaliteit.

Andere factoren die samen blijken te hangen met de pedagogische kwaliteit zijn: de expertise van leidinggevenden (opgedaan in pedagogische cursussen), het werken met een VVE-programma, en het regelmatig nieuwe pm’ers in het team.

Verbeteren
Pico Kuiper, directeur van Kinderopvang Nederland, zegt blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. ‘Voor ons is nu op locatieniveau bekend wat er goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden. Dit geeft ons aanknopingspunten om de kwaliteit verder omhoog te brengen. Voor de sector heeft dit onderzoek ook mooie inzichten en resultaten opgeleverd, waardoor we sectorbreed betere inzichten hebben in de factoren van de pedagogische kwaliteit.’ Kinderopvang Nederland zal dit onderzoek over een paar jaar herhalen om te kijken of de kwaliteit gestegen is. KN maakte tijdens het symposium ook bekend te starten met een eigen opleiding voor pedagogisch medewerkers, in samenwerking met het Da Vinci college in Dordrecht.  

Het onderzoeksrapport is te downloaden op overmorgen.info

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.