Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang levert belangrijke bijdrage aan verbetertraject kinderopvangtoeslag

Het ministerie van SZW en de Belastingdienst zijn bezig met een programma om de dienstverlening rondom de kinderopvangtoeslag te verbeteren en het aantal hoge terugvorderingen terug te dringen. De maatregelen worden volgend jaar volledig uitgevoerd. Met het aanleveren van gegevens aan de Belastingdienst over de afgenomen uren levert de kinderopvangsector een essentiële bijdrage.
kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

De hoeksteen van het verbetertraject is eerder te signaleren naar ouders als er verschillen ontstaan tussen de kinderopvangtoeslagaanvraag en de daadwerkelijke situatie. Een groot deel van de hoge terugvorderingen ontstaat door een verschil in de door de ouder opgegeven en daadwerkelijk afgenomen opvanguren.

Een belangrijk onderdeel van het verbetertraject kinderopvangtoeslag is de maatregel om kinderopvangorganisaties maandelijks gegevens over de afgenomen opvang aan de Belastingdienst te laten leveren. Ruim 80 procent van de kinderopvangorganisaties levert inmiddels deze gegevens aan. De sector levert zo een belangrijke bijdrage aan het verbetertraject.

Met actuele gegevens over het gebruik van kinderopvang kan de Belastingdienst verschillen eerder signaleren en de juiste dienstverlening bieden aan ouders door hen tijdig op deze verschillen te attenderen. Het attenderen van ouders gebeurt onder meer in de nieuwe Kinderopvangtoeslagapp. Door ouders te stimuleren wijzigingen door te geven, wordt de kans op hoge terugvorderingen verkleind.

Begeleiden ouders

Het tweede hoofdthema van de verbetermaatregelen betreft het begeleiden van ouders met een grote kans op hoge terugvorderingen. Het gaat om ouders die een aanvraag voor kinderopvangtoeslag hebben ingediend en extra hulp nodig hebben bij het tijdig doorgeven van wijzigingen. Een persoonlijk begeleider gaat aan de slag met de ouder als deze er om vraagt, om er samen voor te zorgen dat de juiste toeslag wordt toegekend.

Indien nodig wordt de ouder langdurig begeleid. Dit kan betekenen dat de begeleiding meerdere jaren doorloopt. Nadat in 2019 is onderzocht welke groepen ouders in aanmerking komen voor persoonlijke begeleiding en welke begeleiding het meest effectief is, is in 2020 de persoonlijke begeleiding daadwerkelijk gestart.

Ouders die geïnteresseerd zijn in het krijgen van persoonlijke begeleiding kunnen zich hiervoor opgeven via hun kinderopvangorganisatie. Deze heeft hiervoor een aanmeldformulier ontvangen.

Het kabinet keert snel 30.000 euro uit aan alle gedupeerde ouders in de toeslagaffaire. Voor veel ouders is dit voorlopig voldoende, al plaatsen ze kanttekeningen. Intussen vindt een meerderheid van de Nederlanders dat het kabinet ondanks het geschonden vertrouwen kan aanblijven. Lees hier meer. 

Verbeteren digitale dienstverlening

Door het verbeteren van de digitale dienstverlening wordt het aanvraag- en wijzigingsproces voor de kinderopvangtoeslag eenvoudiger. In 2019 zijn er wijzigingen doorgevoerd op Mijn toeslagen om ouders beter te ondersteunen bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag en het doorgeven van wijzigingen.

Met de nieuwe Kinderopvangtoeslagapp kunnen ouders eenvoudig de actuele aanvraaggegevens inzien en wijzigen. In 2021 zal de app op grote schaal gebruikt gaan worden.

Van ’t Wout ’tevreden’

Staatssecretaris Van ’t Wout geeft aan ‘overall’ tevreden te zijn over de voortgang van het verbetertraject. ‘De cijfers van de afgelopen jaren laten een daling zien van het aantal (hoge) terugvorderingen. De verschillende maatregelen zullen in 2021 verder uitgerold worden. Ik heb er vertrouwen in dat de verdere implementatie en uitvoering van deze verbetermaatregelen de huidige positieve trend doet voortzetten. Ik blijf de effecten van de verbetermaatregelen op de doelstelling van het programma monitoren.’

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.