Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang is veel flexibeler

Kinderopvangorganisaties bieden veel meer flexibele contracten aan en deze vinden gretig aftrek onder ouders. Vooral in de buitenschoolse opvang gaan weinig ouders nog contracten van 52 weken aan. 64,9 procent kiest daar voor een contract van 44 weken. In de dagopvang zijn de halve dagen opvang in trek.
Kinderopvang is veel flexibeler
Foto: ANP

B&A/Pelosa onderzochten in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken of het aanbod en de contracten in de kinderopvang in 2014 veranderd zijn ten opzichte van 2012. In 2012 stond de kinderopvang nog aan de vooravond van de vraaguitval en crisis. In 2014 is deze crisis zeker nog niet bezworen, maar heeft de sector wel manieren gevonden om ermee om te gaan.

Flexibele pakketten

Een manier om aan de verminderde vraag tegemoet te komen, is het aanbieden van flexibele pakketten. Ouders hoeven geen opvang meer af te nemen in de weken dat het niet nodig is. De keuze varieert nu van opvang per dag, week of per uur met bijvoorbeeld strippenkaarten tot contracten van 40 tot 52 weken.

Vakantie-opvang

In 2012 bood nog geen enkel kinderdagverblijf een pakket aan zonder vakantie-opvang. Dat doet nu bijna een kwart van de onderzochte kinderdagverblijven. In de bso is er nog veel meer keus. In 2012 bood 66 procent van de bso’s contracten aan zonder de schoolvakanties, dat is nu 89 procent. Kortom: nog maar 11 procent van de bso’s biedt alleen contracten van 52 weken aan. Voor de rest is er veel variëteit in pakketten vanaf 40 weken waarbij ouders zelf mogen besluiten welke weken ze geen opvang nodig hebben.

De commissie voor de Rijksuitgaven stelt minister Asscher Kamervragen over hoe het kan dat goedkope contracten voor ouders, voor de overheid duur zijn en hoe het kan dat deze contracten nog steeds zoveel worden afgenomen. Lees meer

Openingstijden

In de openingstijden is amper wat veranderd. De meeste kinderdagverblijven openen hun deuren om 07.30 uur en sluiten om 18.00 of 18.30 uur. Bij de bso valt op dat de deuren van meer locaties al om 14.00 uur opengaan. Dat houdt volgens de onderzoekers waarschijnlijk verband met de toename van continueroosters in het onderwijs, waardoor veel scholen eerder klaar zijn. De meeste bso’s openen vanaf 15.00 uur en sluiten om 18.30 uur.

Vraaguitval

Ook dit onderzoek toont aan dat er minder gebruikgemaakt wordt van dagopvang en buitenschoolse opvang. In de dagopvang werden in 2012 nog gemiddeld 2,43 dagen per week afgenomen, dit jaar nog maar 1,62. Meer dan de helft van de ouders neemt één dag per week op. In de bso nemen ouders gemiddeld 1,64 dag opvang per week op, in 2012 waren dat er 2,11. Vooral de woensdag en donderdag lopen terug. Op dinsdag komen er vijf keer meer kinderen naar de bso dan op woensdag.

Bekijk het onderzoek hier:

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Lees het rapport en zie dat het eigenlijk van een erbarmelijke kwaliteit is. De cijfers over de contracten komen van slechts 12 organisaties en dat is toch echt wel weinig voor steekproef. Voorts gaat het onderzoek niet in op de toename van de kosten voor ouders door de flexibele contracten. De uur-prijs bij een flexibel contract neemt toe, maar de compensatie voor ouders blijft op het zelfde niveau. Dus zij gaan meer betalen, maar de overheid minder omdat het aantal afgenomen uren afneemt. Ik heb de indruk dat bij een flexibel contract de uur-prijs dermate toeneemt, dat er bijna geen verschil is met de totale kosten bij een contract voor 52 weken. Echter de prijs voor ouders is wel veel hoger en voor de overheid minder. Het onderzoek daarnaar zie ik gaarne tegemoet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.