Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang in 2019: aantal uren, gemeente en soort opvang

Het CBS heeft het gebruik van kinderopvang in 2019 in Nederlandse gemeenten in kaart gebracht. Dit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om meer inzicht te geven in verwachte personeelstekorten in de sector, in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).
olesiabilkei / Fotolia

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Het prognosemodel is ontwikkeld om landelijke en regionale partijen meer inzicht te geven in verwachte tekorten aan personeel in de sector zorg en welzijn, waaronder de kinderopvang.

De tabellen bevatten gegevens over het totaal aantal formeel afgenomen kinderopvanguren in Nederlandse gemeenten. Het gaat bij gebruik van kinderopvang alleen om huishoudens die kinderopvangtoeslag ontvangen, zoals genoemd in de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wkkp).

Gesplitst naar soort opvang

De cijfers zijn uitgesplitst naar soort opvang. Daarnaast zijn de gegevens uitgesplitst naar gemeente en naar leeftijd van de kinderen/ontvangers van kinderopvangtoeslag. Vanwege het grote aantal regels in de tabellen worden de cijfers gepresenteerd in filtertabellen: door het toepassen van een filter kunnen de cijfers van de gewenste regio worden geselecteerd, meldt het CBS.

De tabellen bevatten gegevens over de woongemeente van de ontvangers van de kinderopvangtoeslag, niet over de gemeente waar de kinderopvang plaatsvond.

Totaal opvanguren

In totaal zijn er 580.475.640 kinderopvanguren afgenomen. Daarvan werden 332.398.090 uren opgenomen bij de dagopvang, 50.091.450 uren bij de gastouderopvang, 177.438.850 uren bso bij een kindcentrum en 20.547.260 bso-uren bij de gastouderopvang. De groep kinderen die het meest aantal uren gebruik maakt van opvang is 4 tot 6 jaar oud.

Benieuwd naar alle cijfers? Bekijk de tabel en toelichting hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.