Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang een uitschieter in faillissementen

Faillissement

De crisis heeft de afgelopen vijf jaar het hardst toegeslagen in de maatschappelijke dienstverlening, met als uitschieter de kinderopvangsector. De Volkskrant vergeleek het aantal faillissementen van dit jaar met de cijfers van 2007. Een record van 56 kinderopvangbedrijven is in de eerste acht maanden van dit jaar failliet gegaan.

In de maatschappelijke dienstverlening gingen in 2012 bijna tweeëneenhalf keer meer bedrijven over de kop dan in 2007. Ook zwaar getroffen zijn het transport, de grafische sector en de detailhandel.

Ontslaggolf bij Humanitas
Na allerlei lokale ontslaggolven en faillissementen kondigde de landelijke kinderopvangorganisatie Humanitas aan dat 150 pedagogisch medewerkers boventallig zijn gworden door de vraaguitval in de kinderopvang. In totaal werken er ruim 2300 pedagogisch medewerkers bij Humanitas. De helft van de medewerkers wordt herplaatst in een flexpool of eventuele vacatures. De andere medewerkers kunnen zich aanmelden voor een opledingstraject in de zorg.

Algemene trend
In totaal gingen er dit jaar al bijna 7700 bedrijven failliet. Dat is 21 procent meer dan in 2011. In totaal verloren 53 duizend mensen hierdoor hun baan, wat een kwart meer is dan in 2011. Er zijn wel grote regionale verschillen. De meeste faillissementen hebben plaatsgevonden in Alkmaar, Emmen en Enschede. In Den Haag, Delft en Leiden liep het aantal faillissementen zelf iets terug.

Bron: De Volkskrant
ANP Photo, Catrinus van der Veen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.