Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsman begint in 2011

Marianne Velsink
Kinderombudsman begint in 2011

Nu de ministerraad het wetvoorstel Kinderombudsman heeft aangenomen, is de komst van de Kinderombudsman in 2011 definitief. Wie de Kinderombudsman gaat worden is nog niet bekend, wel wat zijn of haar taken zullen zijn.

De sollicitatieprocedure
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gaat bezig met de voorbereidingen van de komst van de Kinderombudsman. Hij stelt een profiel op waar de te benoemen ombudsman aan moet voldoen. Gëinteresseerden kunnen solliciteren naar de functie en Brenninkmeijer kiest drie geschikte personen. Het is uiteindelijk de Tweede Kamer die een definitieve keuze maakt uit die drie personen. Naast de Kinderombudsman worden er ambtenaren aangenomen die de ombudsman gaan ondersteunen.

De taken
De Kinderombudsman gaat (gevraagd en ongevraagd) de regering en het parlement adviseren over wet- en regelgeving die de rechten van jeugdigen raken. Daarnaast mag de Kinderombudsman klachten van kinderen behandelen, niet alleen over de overheid, maar ook over scholen, kinderopvang, jeugdzorg en ziekenhuizen. De Kinderombudsman kan ook onderzoek doen naar mogelijke schendingen van kinderrechten in Nederland. Het is de bedoeling om kinderen en kinderrechtenorganisaties intensief te betrekken bij het werk van de Kinderombudsman.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.